Spring naar de content
bron: Ernst Coppejans/Lumen

Daria Bukvić: ‘Alles groeit beter in omgewoelde aarde’

Daria Bukvić (1989) is sinds juni de artistiek directeur van Toneelgroep Oostpool. Dat er een jonge, biculturele vrouwelijke theatermaakster aan het roer staat, zal het publiek merken in het nieuwe culturele seizoen. ‘Door deze grote crisis moest alles meteen op de schop.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Astrid Theunissen

In opperbeste stemming schuift Daria Bukvić aan op het terras in de Spaarndammerstraat in Amsterdam. Ze verheugt zich op het lange weekend Londen dat voor haar ligt. Even bijkomen moet ze. Van haar recente verhuizing naar deze kleurrijke buurt, en van het vele werk dat ze heeft verzet. Per 1 juni is ze officieel aangetreden als nieuwe artistiek directeur van Toneelgroep Oostpool in Arnhem, maar al een jaar was ze achter de schermen bezig met een grondige revisie van het gezelschap. Dat had de hoogte prioriteit, aangezien haar voorganger was opgestapt naar aanleiding van een signalenonderzoek naar grensoverschrijdend gedrag. “Met mijn artistieke team heb ik werkelijk iedere kiezel in het theater omgekeerd om zo een volledige cultuuromslag te kunnen maken,” zegt ze. “Door deze grote crisis moest meteen alles op de schop.” Het grote voordeel daarvan: “Ik kon in korte tijd een gigantische omslag maken en een veilige werkplek creëren voor een jong inclusief gezelschap.” Lachend: “Alles groeit beter in omgewoelde aarde.”

Het was een stevige klus, maar lang niet de enige die Bukvić omhanden had. Ondertussen bewerkte ze het toneelstuk Melk & Dadels, dat ze in 2018 regisseerde, tot de televisieserie Zina, en was ze betrokken bij de recente opnamen van deze ‘Marokkaans-Nederlandse versie van Sex and the City mét eigentijds drama’. “Van november tot januari wordt het uitgezonden bij de NPO.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap