Spring naar de content
bron: matthias giesen

De consensus regeert

‘Diversiteit’ is in de mode, maar vrijwel nooit wordt daarmee ook diversiteit van opvattingen bedoeld. Een ideologische kuddementaliteit verstikt kritische stemmen in de media, en dat komt machthebbers niet slecht uit. ‘Moralisme gaat niet samen met waarheidsvinding.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bina Ayar

Als Trumpfan kwam je eigenlijk nergens aan je trekken, ook niet bij WNL of Business Class, constateert televisiecolumnist Renate van der Bas in Trouw, de dag na de nederlaag van de 45ste president van Amerika. “Overal overheerste opluchting dat de Republikeinse president uitgeteld lijkt.” De Nederlandse televisie wordt in die dagen gedomineerd door positieve zaken, schrijft ze. Zoals de tranen van CNN-commentator Van Jones. Die liet op tv zijn waterlanders de vrije loop nadat Biden tot winnaar van de presidentsverkiezingen was uitgeroepen. 

Sommigen zien zulke eensgezindheid niet zozeer als het falen van de journalistiek, maar als het nemen van verantwoordelijkheid. Vooral in tijden van crisis en bij het verslaan van politiek gevoelige onderwerpen lijkt ‘verantwoordelijkheid’ het te winnen van journalistieke waarden als objectiviteit en onpartijdigheid. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap