Spring naar de content
bron: anp

Gender als seizoensmode

Jan Kuitenbrouwer ziet niets in het wetsvoorstel om zonder toetsingsprocedure bij de burgerlijke stand je geslacht te veranderen. "Vraag aan de Nederlandse bevolking of zij het verschil tussen man en vrouw irrelevant vinden en je dus voortaan zelf in je paspoort moet kunnen zetten van welk geslacht je bent, en minimaal 75 % antwoordt met een krachtig ‘nee’."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan Kuitenbrouwer

Binnenkort wordt het waarschijnlijk ook in Nederland mogelijk wordt om zonder toetsingsprocedure bij de burgerlijke stand je geslacht te veranderen. Onlangs vond de schriftelijke behandeling van het wetsvoorstel plaats, de parlementaire ‘voorronde’ die wordt gevolgd door een mondelinge behandeling, ergens dit najaar. Voor zo’n wijziging moet je op dit moment zestien jaar of ouder zijn en een verklaring overleggen van een arts of psycholoog dat je de 'duurzame overtuiging' hebt tot het andere geslacht te behoren. Iemand van zestien of ouder die hier werkelijk duurzaam van overtuigd is hoeft zijn arts of therapeut dus maar om een briefje te vragen en het is geregeld. Op de een of andere manier heeft in de politiek het idee postgevat dat dit ‘vernederend’ is en ‘niet meer van deze tijd’. Dat dit moet kunnen zonder zo’n deskundigenverklaring, en ook voor kinderen jonger dan zestien, die er nu nog voor naar de rechter moeten.

Het bestaande systeem van geslachtsregistratie is ‘gebaseerd op achterhaalde ideeën over transgender zijn’, meent de D66 fractie. Groen Links noemt de bestaande regels ‘hopeloos verouderd' en claimt dat er een ‘breed levend’ verlangen is naar een systeem van zelfregistratie. Breed levend? Waar? Ik ben geen pollster en in de fameuze koffiehuizen waar politici horen wat er onder ‘het volk’ leeft ben ik ook niet zo vaak te vinden, en toch durf ik er een dierbaar lichaamsdeel om te verwedden dat dit uit de lucht gegrepen is. Vraag aan de Nederlandse bevolking of het verschil tussen man en vrouw irrelevant is en je op eigen gezag het geslacht in je geboorteakte moet kunnen veranderen, en minimaal 75 % antwoordt met een krachtig ‘nee’.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap