Spring naar de content

Wat te doen bij een daklekkage?

Een ongeluk komt nooit alleen. Een daklekkage kan sluimeren zonder dat je er erg in hebt, maar kan ook heel plotseling ontstaan. Bijvoorbeeld doordat er dakpannen van het dak waaien in een storm. Of er valt een tak op je dak bij zwaar onweer. In beide gevallen kun je dan met behoorlijk wat nevenschade te kampen krijgen. Wat doe je als je met een daklekkage te maken krijgt? De schade beperken en snel ingrijpen!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Als je een daklekkage ontdekt, moet je er allereerst voor zorgen dat de schade niet nog groter wordt. Dat kun je doen door dierbare of kostbare zaken veilig te stellen. Onderneem daarna zonder aarzelen de volgende stappen:

  • Plaats emmers, handdoeken en/of een plastic zeil
  • Bel direct jouw lokale lekkage specialist
  • Maak foto’s van de lekkage en de aangerichte schade
  • Meld de lekkage- en gevolgschade bij je verzekeraar

Wat zijn oorzaken van daklekkages?

Daklekkages kennen verschillende oorzaken. Een lekkage kan worden veroorzaakt door een impact van buitenaf, door extreme weersomstandigheden bijvoorbeeld. Een andere oorzaak van een daklekkage is slijtage. Een dak is sterk, maar heeft zo zijn zwakke punten: de dakrand, de dakgoot, de schoorsteen, de nokvorst, het dakkapel, het dakraam en ontluchtingspijpen. Dit zijn veelvoorkomende oorzaken van een daklekkage:

  • Oude of poreuze dakbedekking
  • Losgelaten naden van dakleer of ander materiaal (plat dak)
  • Verstopte of versleten dakgoten 
  • Beschadigd daklood
  • Slecht onderhoud
  • Poreuze schoorsteen voegen
  • (door duiven) beschadigde schoorsteenvoegen
  • Beschadigingen van buitenaf
  • Weersinvloeden

Lekken platte daken eerder dan schuine daken?

Bij een plat dak zijn de naden van de dakbedekking vaak een zwak punt. Door weersinvloeden werkt de dakbedekking en dat trekt aan de naden, net zolang tot er barstjes in komen of de delen van elkaar scheuren zelfs. Dat leidt onherroepelijk tot een lekkage. De gebruikte dakbedekking zelf kan ook slijten door weersinvloeden. Bij schuine daken, voorzien van dakpannen, heb je daar niet mee te maken, al kunnen dakpannen natuurlijk wel los of beschadigd raken door invloeden van buitenaf. Dakpannen kunnen wel poreus raken, maar pas na een jaar of 60 à 70.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Waar zit het lek?

Een lekkage zit lang niet altijd op de plek waar het water naar binnen sijpelt of stroomt. Water zoekt altijd een weg naar beneden, maar het is wel de gemakkelijkste weg, niet de snelste. Water gaat op zoek naar de zwakke plek in jouw dak om naar beneden te komen. Indien je niet zeker weet waar de daklekkage zit, zet je lekdetectie in. Een lekdetectie specialist gebruikt verschillende innovatieve technieken om de exacte plek van het lek te achterhalen, zonder te breken en slopen. Dat scheelt natuurlijk een boel aan herstelkosten.

Daklekkage en verzekering

Lekdetectie wordt vergoed door de verzekering. Reparatie van het lek niet. Eventuele gevolgschade wordt vaak wél weer vergoed vanuit een opstal- of inboedelverzekering. Om te weten of dat voor jou opgaat, check je je verzekeringspolis of bel je je verzekeraar. Let op: de verzekering keert uitsluitend uit wanneer de lekkage en gevolgschade niet door eigen schuld zijn ontstaan, bijvoorbeeld door achterstallig onderhoud of nalatigheid.