Spring naar de content
bron: pexels

Lifestyle: wat te doen tegen zweetvoeten?

Een groot deel van de Nederlanders is onzeker over een lichaamsonderdeel. Naast de veelvoorkomende onzekerheden zoals ontevreden zijn met de vorm van je lichaam of minder mobiel zijn wanneer je ouder wordt, gaat onzekerheid over lichaamsgeuren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Veel mensen schamen zich bijvoorbeeld voor de geur van zweet of zweetvoeten. Gelukkig is er een aantal tips dat je op kunt volgen om dergelijke geurtjes tegen te gaan. In dit artikel lees je meer over wat je kunt doen tegen zweetvoeten.

Oorzaak van zweetvoeten

De één heeft er meer last van dan de ander: zweetvoeten. Zweetvoeten hebben een sterke geur die als onaangenaam wordt bevonden. Wat doe je tegen zweetvoeten? Als eerst is het verstandig om naar de oorzaak van zweetvoeten te kijken. Het is namelijk heel normaal, en eigenlijk juist heel goed, dat je zweet. Wanneer je het warm hebt, reageert je lichaam op die warmte door te zweten – ook bij je voeten. De temperatuur van je lijf moet namelijk worden gereguleerd. Normaal gesproken ruik je het zweet bij je voeten niet, daar moeten bepaalde omstandigheden voor zijn.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Zo zijn er bijvoorbeeld bacteriën nodig om zweetvoeten met een nare geur te krijgen. Dit gebeurt over het algemeen in een warme omgeving waar bacteriën ontstaan en in leven blijven. Denk hierbij aan een schoen die niet goed ademt of aan een sok die je al eens gedragen hebt en nog eens draagt. Ook kan het zijn dat je schoen nat is geweest en je met schone sokken de schoen in gaat. Of dat je helemaal geen sokken draagt in een schoen. Kortom: er zijn volop oorzaken te vinden van zweetvoeten. De vraag is vooral wat je tegen zweetvoeten kunt doen.

Was regelmatig je voeten

Wat je in ieder geval kunt doen om zweetvoeten te voorkomen is regelmatig je voeten wassen. Op die manier geef je bacteriën geen kans, omdat je ze met een wasbeurt doodt. Je lichaam wassen op regelmatige basis is natuurlijk sowieso aan te raden om nare geurtjes te voorkomen – bij voeten geldt dat dus net zo. Gebruik lauwwarm water en milde zeep of kies voor speciale zeep voor je voeten. Let er hierbij altijd goed op dat je je voeten goed afdroogt, ook tussen je tenen. Die plek is namelijk een broeinest voor bacteriën wanneer het nog een beetje vochtig is.

Schone sokken en schoenen zijn belangrijk

Het is niet alleen van groot belang dat je voeten schoon zijn; schone sokken en schoenen vormen ook een goede basis om zweetvoeten tegen te gaan. Draag daarom iedere dag schone sokken van een speciaal materiaal. Sokken van nylon of polyester zijn bijvoorbeeld niet ideaal wanneer je geen zweetvoeten wilt. Ga liever voor sokken van wol of katoen, omdat deze materialen de eigenschap hebben om vocht op te nemen. Bij nylon en andere synthetische materialen is dat juist niet het geval waardoor het lekker broeierig kan worden voor bacteriën.

Gebruik een speciaal middeltje tegen zweetvoeten

Wanneer je je regelmatig afvraagt “wat doe je tegen zweetvoeten” is het ook een idee om eens te kijken naar speciale middeltjes tegen zweetvoeten. Er zijn namelijk verschillende poeders, sprays en crèmes beschikbaar die de bacteriën op je voeten doden en zo een nare geur tegengaan. Wat je ook kunt doen, is gebruik maken van talkpoeder. Zoals je misschien wel weet, heeft talkpoeder een vochtopnemend karakter waardoor je voeten minder kans hebben om te gaan stinken.

Koop altijd schoenen die goed ventileren

Goede sokken zijn natuurlijk niet het enige dat je nodig hebt om zweetvoeten tegen te gaan. Een paar goede schoenen helpen hier ook bij! Let daarom bij het kopen van nieuwe schoenen altijd op het ventilerende karakter van het schoeisel. Ga het liefst niet voor schoenen van synthetische materialen; kies liever voor schoenen van meer natuurlijk materiaal. Zo zijn leren schoenen heel erg aan te raden wanneer je last hebt van zweetvoeten. Leer is namelijk heel absorberend. Uiteraard zijn open schoenen ook een goed idee, omdat die goed ventileren.

Zorg voor eeltvrije voeten en ga voor voetenbadjes

Tot slot is het aan te raden om je voeten regelmatig onder te dompelen in een verfrissend voetenbad. Het grote voordeel van een voetenbad met de juiste ingrediënten is dat het niet alleen bacteriën doodt, maar dat je voeten er ook heerlijk zacht van worden. Je kunt bijvoorbeeld mondwater, azijn of zwarte thee toevoegen aan je voetenbad om nare geurtjes te laten verdwijnen en om zachte voeten te krijgen. Nu je toch met het verzorgen van je voeten bezig bent, is het goed om even te kijken naar het aanwezige eelt op je voeten. Eelt is namelijk de ideale basis voor bacteriën. Eelt neemt namelijk vocht op, waardoor je voeten kunnen gaan ruiken.