Spring naar de content

Een nieuwe tas of seks in de strijd tegen stress?

We hebben er allemaal wel mee te maken; stress. En dat is goed want in principe helpt stress je om scherp en alert te reageren en is het in noodsituaties dus een hele normale reactie. Het is de langdurige of kortdurende maar zeer hevige stress die je moet voorkomen. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Je hebt stress nodig om goed te kunnen functioneren. Je kent het wel dat zenuwachtige stress gevoel bij een sollicitatie of het binnenhalen van een opdracht waardoor je net wat beter kunt presteren. Zelfs als jouw favoriete sportteam aan het winnen is, kun je gezonde stress voelen. Anders wordt het als je lichaam een langere tijd achter elkaar stress ervaart. Het heeft dan geen tijd meer om te herstellen. En dat is slecht voor je. 

Wat er gebeurt bij stress 

Heb je te veel stress (gehad) dan kun je dat merken. Je lichaam geeft dan signalen af zoals een versnelde hartslag en/of ademhaling, een vermoeidheid of een gebrek aan energie. Ook veel of juist weinig eetlust zijn signalen van stress, net als hoofdpijn en spierpijn. Stress kan ook zorgen voor zweten, slaapstoornissen, hoge bloeddruk en duizeligheid. Door langdurige en hevige kortdurende stress te voorkomen, kun je het risico op hart- en vaatziekten verkleinen.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Ervaar jij stress, dan is het goed om te weten dat je je stressniveau heel makkelijk zelf kunt verlagen. Is de ergste stress weg, kijk dan wat de eigenlijke oorzaak van de stress is. Alleen door de oorzaak weg te halen, voorkom je kans op herhaling van de stress klachten. 

Gun je zelf die tas

Heb je stress, dan is de kans dat je streng voor je zelf wilt zijn groot. Dat is op een aantal vlakken misschien goed maar je zelf af en toe laten gaan, kan je helpen even los te laten. Wees dus ook een beetje lief voor je zelf. Gun je zelf dat plezier van die ene geweldige mooie dames tas die je zo graag wil hebben. En bedenk hoe blij je straks bent elke keer als je die tas pakt. Dat blije moment is dus heel gezond voor je en helpt je je stress dus wat te verlagen. 

Zeg ja tegen seks

Seks is echt heel gezond voor je en helpt je onder andere je stressniveau naar beneden te brengen. Geen relatie of gaat seks bij jullie niet heel relaxed? Geen nood want zelfseks werkt volgens de deskundigen nog beter. Tijd dus voor een vibrator of van die kekke vibrerende eitjes. Wat je nodig hebt in de strijd tegen stress is het orgasme. Bij een orgasme komen namelijk allerlei hormonen vrij waaronder endorfine, oxytocine en dopamine. De eerste twee hebben een hele kalmerende werking op je. Dat is stress verlagend maar bevorderen daardoor ook nog eens een fijne diepe slaap. En dat heeft natuurlijk de volgende dag nog een keer effect op je stress niveau. 

Laat koffie en alcohol even staan

Misschien ben je extra geneigd om naar snoep of suikerrijke producten te graaien. Niet doen! Juist  snoep maar ook wit brood, alcohol en frisdranken stimuleren nu de aanmaak van je stresshormoon cortisol. Net als de cafeïne in je koffie. Drink daarom liever een paar weken (of langer) voor kamillethee, kruidenthee  of sint-janskruid-thee. Dat werkt juist stress verlagend. Zorg ook dat je voldoende vitamine c, magnesium, calcium en vitamine B binnen krijgt want in periodes van stress, verbruikt je lichaam extra veel vitaminen en mineralen.