Spring naar de content

Ineens is het water afgesloten, zonder uitleg

Het wordt tijd dat er korte metten wordt gemaakt met belangenverstrengeling en gebrek aan transparantie bij de grote internetplatforms, schrijft Jan Kuitenbrouwer. "De grote internetplatforms zijn nutsbedrijven die zomaar zonder enige uitleg je gas, licht of water kunnen afsluiten."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

Zomaar een voorbeeldje dat langskwam op Twitter. Als het gaat om de grenzen van het betamelijke in de discussie over transgenderisme, is Twitter nogal streng. Simpelweg beweren dat een transman geen echte man is, bijvoorbeeld, kan genoeg zijn voor een reprimande. Eerst krijgt de overtreder een tijdelijke schorsing, die al vrij snel kan worden omgezet in een permanente. Hoe zo’n besluit precies tot stand komt is onduidelijk, pas na veel aandrang krijg je misschien een kennisgeving waarin de tweet des aanstoots wordt gemeld en in welke zin die in strijd was met de regels. Terugkeren op Twitter wordt dan een lastige opgave, waarbij diverse sluipwegen moeten worden bewandeld, en terugkeren onder je eigen naam kan alleen als je de verbanning ongedaan weet te maken, maar het is onduidelijk of dat ooit iemand gelukt is.

Er werd getwitterd over een Nederlandse jongen die zijn tweelingbroer, die transgender is, eraan herinnert dat hij nog steeds een man is. "Did you forget that you have a penis, were born with a penis en that we’re identical twins, both born male?", schreef hij. Het account van de jongen werd geschorst. "AI-technologie, denk ik", zei Floor Lekkerkerker (@Flerkje). Haar man werd voor altijd van Twitter geschorst, vertelde zij. Hij had een Israëliër geciteerd, die zei: ‘Run, or we will kill you.' Maar tegen zo'n evident onjuiste beslissing zul je toch wel bezwaar kunnen aantekenen, opperde ik. @Flerkje: "We hebben uitleg gegeven en toen kreeg-ie nog geen gelijk. Toen was mijn man ook he-le-maal klaar met dit medium."

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap