Spring naar de content

Wat zijn de vijf fasen van Cardano?

In een wereld vol concurrerende cryptocurrencies, is het zeldzaam om een ​​project te vinden dat prioriteit geeft aan een langzame en methodologische benadering van de ontwikkeling van functies.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

En toch heeft Cardano aanzienlijk succes geboekt door dit exacte pad te volgen. Deze cryptomunt is in 2015 opgericht en heeft als doel een gedecentraliseerd blockchain-platform te leveren dat volledig is gebaseerd op peer-reviewed onderzoek. Veel mensen lijken hier vertrouwen in te hebben, want in de afgelopen jaren is de Cardano koers fors gestegen. Mogelijk heeft dit ook te maken met de vijf fasen van deze crypto. 

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Byron: Fase 1 genaamd Byron werd uitgebracht in september 2017 en vertegenwoordigde de eerste versie van Cardano die voor het grote publiek werd uitgebracht. Het introduceerde de ADA-cryptocurrency en de officiële Daedalus-desktopportemonnee. Slechts drie entiteiten waren in dit stadium verantwoordelijk voor transactieverificatie, wat betekende dat Cardano in wezen gecentraliseerd was.

Shelley: Deze tweede fase was gericht op het gedecentraliseerd maken van Cardano door eindelijk iedereen toe te staan ​​deel te nemen aan het transactieverificatieproces. Het maakte ADA ook tot een zeer performante cryptocurrency die erin slaagde duizenden transacties per seconde te verwerken. Dit alles werd bereikt door Cardano’s Proof of Stake consensusmechanisme, genaamd Ouroboros. Shelley is officieel gelanceerd in juni 2020.

Goguen: Cardano’s derde tijdperk heeft tot doel slimme contracten en gedecentraliseerde applicaties te introduceren. Hoewel het echte nut van Cardano ligt in het bestaan ​​van deze functies, waren ze opvallend afwezig op het moment van de release van het platform. Een paar vertragingen later wordt verwacht dat Goguen ze eind 2021 eindelijk zal introduceren.

Basho: Basho, ook wel het tijdperk van ‘scaling’ genoemd, wil Cardano nog verder schalen door zijketens te introduceren. Dit betekent in wezen dat de primaire blockchain wordt opgesplitst in verschillende kleinere ketens, shards genaamd. Sharding is ook een belangrijk kenmerk van de Serenity-netwerkupgrade van Ethereum – en zal naar verwachting de transactiecapaciteit nog verder vergroten.

Voltaire: Cardano’s uiteindelijke doel is om een ​​zelfvoorzienend systeem te worden zonder toezicht van IOHK, het moederbedrijf van Cardano. Voltaire zal een volledig bestuurssysteem introduceren met voorzieningen voor het stemmen van gebruikers over nieuwe functies en voorstellen. Cardano wordt pas een echt gedecentraliseerd platform als deze fase is voltooid.

Als sommige van deze namen je bekend voorkomen, is dat omdat het allemaal namen zijn van gewaardeerde dichters. Zelfs het ADA token is vernoemd naar Ada Lovelace, de wiskundige die de eerste computerprogrammeur werd. Ada was ook de dochter van de romantische Engelse dichter Lord Byron. 

De verschillende fasen van Cardano hebben geen vaste deadlines, maar desondanks is Cardano kopen inmiddels al mogelijk. Veel mensen hebben dit dan ook al gedaan. Wanneer de volgende fase gelanceerd wordt, is nog altijd niet helemaal duidelijk. Hierdoor is deze cryptovaluta regelmatig het onderwerp van spot, critici vinden namelijk dat dit proces nogal traag verloopt. Alsnog zullen als het goed is alle vijf fasen doorlopen worden door Cardano, waardoor het dus uiteindelijk een zelfvoorzienend systeem zou moeten worden zonder toezicht van moederbedrijf IOHK.