Spring naar de content
bron: robin utrecht/anp

‘Eva Jinek is de gedroomde kandidaat voor het eerste grote interview met prinses Amalia’

Op 7 december aanstaande wordt kroonprinses Amalia achttien jaar. Traditioneel is dat het jaar waarin een boek met een karakterschets van de kroonprins(es) verschijnt. Hella S. Haasse schreef over Beatrix en Renate Rubinstein portretteerde Willem-Alexander, maar wie zal de karakterschets schrijven over prinses Amalia? En is een boek nog wel van deze tijd? Annemarie de Kunder, royaltyverslaggever bij RTL Boulevard, laat haar licht schijnen over vijf mogelijke kandidaten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Eva Selderbeek

Er zijn een aantal ijkpunten in het leven van de troonopvolger, vertelt royaltykenner Annemarie de Kunder. De achttiende verjaardag is de eerste mijlpaal. “Amalia krijgt er officiële verplichtingen bij: ze neemt zitting in de Raad van State en kan, nu ze meerderjarig is, haar vader vertegenwoordigen bij officiële functies. Haar achttiende verjaardag is dus een bijzonder moment. Het idee van zo’n karakterschets, zoals die eerder is geschreven over Beatrix (1956) en Willem-Alexander (1985), is om het Nederlandse volk kennis te laten maken met de toekomstige vorst of vorstin. Tot nu toe hebben we maar weinig van Amalia gezien. De koning heeft altijd gezegd dat hij zijn dochters zo normaal mogelijk wil opvoeden, en dat heeft ‘ie goed volgehouden.”

Over wie deze officiële introductie zal gaan verzorgen, wordt vooralsnog hardnekkig gezwegen. Uit de keuze van voorgaande schrijvers kan wel veel worden opgemaakt, zo vertelt De Kunder. “Het zou mooi zijn als de keuze werd gemaakt voor een jonge schrijver, iemand van de nieuwe generatie. Dit kan een mooie gelegenheid zijn om iemand op de kaart te zetten die wel veel geschreven heeft, maar nog niet heel bekend is. Die zou zich op deze manier kunnen profileren. Maar vaak kiezen ze toch voor een gevestigde naam. Dat is veilig, en het geeft de geïnterviewde ook een bepaalde status.” Het koningshuis zal dus zeker haar voorkeuren hebben, vermoedt de koningshuisdeskundige: “Máxima heeft Matthijs van Nieuwkerk ook niet voor niets gekozen voor haar televisie-interview. Matthijs trekt mensen uit hun schulp, maakt ze vlotter en spontaner, waardoor de geïnterviewde beter uit de verf komt. Over dat imago wordt echt wel nagedacht.”

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Kies een abonnement

Wie zou het eerste grote interview met Amalia moeten maken? HP/De Tijd oppert enkele kanshebbers.

Marieke Lucas Rijneveld

De karakterschets is het uitgelezen moment voor een jonge schrijver om zichzelf te profileren. Marieke Lucas Rijneveld is misschien wel het grootste talent van diens generatie. De winnaar van de International Booker Prize 2020 heeft op dertigjarige leeftijd al een duidelijke stempel gedrukt op de hedendaagse Nederlandse literatuur. Goed, de vertaling van het gedicht van Amanda Gorman ging niet door, maar wellicht is een klus iets dichter bij huis dan iets voor hen? Tot onze grote spijt heeft de schrijver zelf desgevraagd per mail ontkend de karakterschets te verzorgen, maar we houden hoop.

Nikkie Tutorials

De Wageningse schone Nikkie de Jager, onder make-up fanaten beter bekend als Nikkie Tutorials, heeft wereldwijde faam vergaard met haar video’s op Youtube. Met een perfect gestileerd Amerikaans accent loodst ze haar kijkers door de wereld van foundation, oogschaduw en lippenstift. Ze heeft eerder al wereldsterren als Lady Gaga en Kim Kardashian voor haar camera gehad. Afgelopen jaar fungeerde zij als zogenaamde ‘online host’ van het Eurovisie Songfestival. Nee, De Jager heeft geen aantoonbaar schrijftalent, maar de vraag is dan ook of een boek nog steeds het meest effectieve medium is om de kroonprinses aan haar leeftijdsgenoten voor te stellen. De Kunder: “Ik zou het persoonlijk effectiever vinden als er voor een ander medium gekozen zou worden. Het past bij de generatie waarin Amalia opgroeit. Het voordeel van een boek is dan weer dat het iets meer aan de verbeelding overlaat, en het koningshuis meer controle heeft op het eindproduct. Maar ook bij een boek geldt: uiteindelijk is het de schrijver die bepaalt.” Dus wie zegt dat een vlog is uitgesloten?

Özcan Akyol

Een interviewer die áltijd onder de huid van zijn gast weet te kruipen, is interviewer, schrijver, columnist en parttime-kapper Özcan Akyol. Hoewel Eus bekendheid verwierf met zijn optredens in talkshows en zijn eigen programma De Geknipte Gast, bewijzen zijn vele publicaties in nationale en regionale kranten en tijdschriften dat schrijven zijn eerste liefde is. Mocht het koningshuis dus daadwerkelijk gebrand zijn op een boek, dan is de schrijvende kapper (of kappende schrijver) uit Deventer een meer dan veilige keus. Openheid is in dat geval wel een vereiste. Eus neemt zelden genoegen met halve antwoorden. Maar voor die kritische noot is ook best plaats, denkt De Kunder: “Ik denk dat bepaalde controversiële onderwerpen, zoals haar toelage, wel ter sprake kunnen komen. Zeker aangezien ze op die toelage heel uitgesproken reageerde met een brief, waar eigenlijk maar weinig in stond. Dit zou een mooie gelegenheid zijn om daar iets dieper op in te gaan.”

Eva Jinek

De Kunder heeft een duidelijke droom voor Amalia’s karakterschets: dat Eva Jinek het interview zal afnemen. “Ik zit in de tv-wereld, dus ik denk direct in de richting van een opgenomen interview. En natuurlijk heb ik veel nagedacht over wie de karakterschets zou kunnen maken. Ik zou het mooi vinden als het een vrouw zou zijn.” In dat geval is de rekensom voor de royalty-expert snel gemaakt: Eva Jinek is de gedoodverfde favoriet. “Eva is uiteraard een hele goede interviewster, en tegelijkertijd is ze gevoelig en empathisch. Maar goed, dit is mijn droom hè”, lacht De Kunder.

Lale Gül

Wie kan de kroonprinses beter bij haar land- en leeftijdsgenoten introduceren dan iemand uit haar eigen generatie? Schrijfster Lale Gül brak dit jaar door met haar islam-kritische roman Ik ga leven en was daarna open over de twijfel over de richting die ze met haar leven en carrière op wil. Ook in een eventueel interview met Amalia zullen de toekomstplannen van de prinses aan bod komen, verwacht De Kunder. “Afgelopen Koningsdag is haar gevraagd: ‘Goh, je wordt straks achttien, hoe zie je de toekomst?’ Zij zei toen letterlijk dat ze daar nog helemaal niet over nagedacht had. Ik kan me dat niet voorstellen, dus ik hoop daar meer over te leren.” De kritiek die Gül op haar eigen religieuze achtergrond uitte, zal door het koningshuis wellicht niet gewaardeerd worden, maar een gewaagde keus zou het zeker zijn.