Spring naar de content
bron: pexels

Veiligheid voor het personeel van je onderneming

Als ondernemer of directeur van een organisatie ben je verantwoordelijk voor het welzijn en de veiligheid van je personeel. Daarom zijn er gelukkig een aantal eisen waar je aan moet voldoen op het gebied van een veilige en gezonde werkomgeving.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Risico’s moeten in kaart worden gebracht door middel van een Risico en inventarisatie en -evaluatie en je moet goed op de hoogte zijn van het juiste werkklimaat voor het personeel. 

De Risico inventarisatie en -evaluatie

Om de risico’s voor het personeel in kaart te brengen moet je verplicht een RI&E opstellen, oftewel een Risico inventarisatie en -evaluatie. Dit is verplicht voor iedere onderneming met personeel (minimaal 1 fte). Door deze RI&E op te stellen, breng je in kaart wat de risico’s zijn en stel je direct een plan van aanpak op. In dit plan van aanpak wordt uiteengezet wat je kunt doen om deze risico’s te verkleinen of te vermijden. Dit is verplicht gesteld om een gezonde en veilige werkomgeving voor werknemers te kunnen bewerkstelligen. 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Wellicht voelt het opstellen hiervan als weer ‘een van de vele zaken waar je aan moet voldoen’ en wil je het zo snel mogelijk afhandelen. Toch is het van belang om hier goed bij stil te staan. Bovendien kun je met deze punten eventuele problemen juist voor zijn en daarmee erger voorkomen. Het opstellen van RI&E is niet alleen voordelig voor de werkgever, maar ook voor de werknemer. In een prettige werkomgeving presteren zij namelijk beter en gaan ze met meer plezier naar het werk. Er is minder verzuim en betere productiviteit. Voor iedereen heeft het dus zijn voordelen. Van belang is dat als er veranderingen plaatsvinden in de organisatie dit ook weer wordt meegenomen en de RI&E wordt aangepast. Zo blijft het up-to-date en worden nieuwe risico’s niet uit het oog verloren.

Heb je medewerkers in dienst, maar werken ze gezamenlijk niet meer dan 40 uur per week? Dan spreken we niet van een RI&E, maar kun je uit de voeten met een Checklist Gezondheidsrisico’s, in feite een verkorte versie van de RI&E. 

Tegen welke risico’s kun je als organisatie aanlopen en wat zijn aandachtspunten?

Met een Risico inventarisatie en -evaluatie breng je dus in kaart welke risico’s er binnen de organisatie zijn. Maar tegen wat voor dingen lopen bedrijven dan aan? Dit zijn in ieder geval een aantal zaken waar je om moet denken. 

  • Brand- en inbraakveiligheid

In een bedrijfspand moet verplicht worden voldaan aan een aantal veiligheidsvoorschriften op het gebied van brand- en inbraakveiligheid. Natuurlijk moet er een nood-vluchtroute aanwezig zijn, zodat het personeel in geval van nood op een veilige manier het gebouw kan verlaten. Zorg dat er beveiligingsmaatregelen worden getroffen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld camera´s en een alarmsysteem. Zo voelt ook de medewerker die in zijn eentje nog op kantoor zit zich veilig. 

  • Ongevallen

Afhankelijk van het soort bedrijf dat je hebt kunnen er zich helaas ongevallen voordoen op de werkvloer. Dit gaat van een medewerker die hete koffie over zich heen krijgt, tot een ongeval op de bouwplaats. Het is van belang om altijd de juiste werkkleding te hebben en beschikbaar te stellen voor het personeel. Iedere werknemer moet deze kleding kunnen dragen, het moet niet zo zijn dat de ene werknemer slechtere kwaliteit werkkleding heeft dan de ander.  

  • Bedrijfshulpverlening

In het geval van nood moet er iemand aanwezig zijn op de werkvloer om alles in goede banen te leiden, oftewel een bhv´er. Het hebben van een bhv’er is verplicht. Er moet op ieder moment tijdens werkuren een bhv’er aanwezig zijn, voor het geval dat er zich een noodsituatie voordoet. Dit kan gaan van het in veiligheid brengen van de mensen tijdens een brand tot het verlenen van eerste hulp bij lichamelijk letsel. 

  • Hoe houd je het personeel gezond?

Als organisatie wil je natuurlijk dat je werknemers zich prettig voelen op de werkvloer en dat ze gezond zijn. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Een werknemer wil zich graag gehoord voelen door zijn leidinggevende en niet het gevoel hebben dat hij of zij met bepaalde problemen niet bij diegene terecht kan. Oprechte interesse in het personeel is hier dus van belang. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Een werknemer moet dus het gevoel hebben bij bijvoorbeeld burn-out klachten, dat hij dit op tijd kan aangeven. Op die manier zorg je ervoor dat je op tijd aan de bel kunt trekken en kunt voorkomen dat de werknemer voor een langere periode thuis komt te zitten. Het bespreekbaar maken van bepaalde onderwerpen, zoals mentale weerbaarheid, is al een stap in de juiste richting.