Spring naar de content

Waar moet je op letten bij het kopen van een motor

Een motor is een echt passieproduct. Motorrijders genieten van de vrijheid die ze hebben tijdens het rijden en het gemak waarmee je jezelf kunt verplaatsen in het binnen- en buitenland.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Denk jij na over de aanschaf van een motor maar weet je niet waar je moet beginnen met je zoektocht? In dit artikel nemen we je graag mee in de punten waar je op moet letten als het gaat om het kopen van een motor. 

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Verschillende type motoren

Motoren zijn er in veel verschillende types en soorten. Bepaal allereerst wat het doel is van jouw motor en waar je deze voor gaat gebruiken. Zo zijn er motoren die geschikt zijn voor het maken van toertochten of waar je goed mee op motorvakantie kunt. Een voorbeeld van zo’n motor is een allroad motor of een cruiser. Ga je voornamelijk lange ritten maken? Let dan vooral op de zithouding en de zitpositie van een motor. Een motor waarbij je rechtop zit zal dan een stuk comfortabeler zijn en maakt je rit een stuk aangenamer dan een sportieve sportmotor waarbij je meer voorover gebogen op de motor zit. 

Ben je juist op zoek naar een sportieve motor om kortere ritten mee te maken en waarmee je je snel en wendbaarheid over het wegdek kunt bewegen? Dan is een sportief model zoals een Supersporter of een Sports Tourer wat voor jou! De wegligging van deze motoren maakt je wendbaar en de snelle acceleratie zorgt ervoor dat je bij het stoplicht niet zult achterblijven. 

Naast sportieve modellen en motoren voor toertochten kan je ook gaan voor een naked bike, chopper of cruiser. Een naked bike is een opengewerkte motor waardoor je goed zicht hebt op de techniek van de motor en het motorblok, daarnaast is ook deze geschikt om snel mee te accelereren. 

Een chopper of cruiser is ideaal als je houdt van leuke dagtochtjes maken. Deze motoren trekken snel de aandacht omdat ze vaak onderdelen hebben die verchroomd zijn. Denk hierbij aan een verchroomde tank, motorblok of wielen. Perfect om mee te flaneren langs boulevards in binnen – en buitenland. Wat veel liefhebbers van dit type motor ook aantrekkelijk vinden is het geluid dat ze produceren. Dit wordt ook wel omschreven als een akoestisch donkerbruin uitlaatgeluid. Echt motoren om mee gezien te worden dus!

Als laatste zou je ook nog kunnen kijken naar een motorscooter. In de volksmond ook wel scooter genoemd. Deze zie je overal wel rijden. Een scooter brengt je gemakkelijk van A naar B en is, bijvoorbeeld in grote steden, handiger voor kortere ritten dan een auto. Bij een scooter hangt het af van het type kenteken of je een helm op moet. Een scooter met een blauw kenteken wordt ook wel een snorfiets genoemd, op dit moment hoef je nog geen helm te dragen op een snorfiets. Maar let op: vanaf 1 juli 2022 is het in Nederland verplicht om een helm te dragen op een snorfiets. 

Nieuwe motor of motor occasion

Motoren zijn er dus in verschillende vormen, maten en merken (zoals Honda of Harley-Davidson). Naast het bepalen van het type motor dat bij jou past is het belangrijk om een keuze te maken of je een nieuwe motor of een tweedehands motor wilt aanschaffen. Een belangrijke overweging hierin is het budget. Een nieuwe motor kost, over het algemeen, meer dan een motor occasion. Het aanbod van tweedehands motoren is groot en er is genoeg keuze. Tweedehands motor kopen? Houd dan rekening met de volgende zaken:

  • Vraag naar de onderhoudsboekjes van de motor. Deze geven een goed beeld van het onderhoud dat al heeft plaatsgevonden en samen met de motordealer kun je aan de hand daarvan aardig bepalen of de motor de komende tijd nog ander onderhoud nodig heeft of dat er iets aan vervanging toe is.
  • Maak altijd een proefrit op de motor. Zo kan je goed bepalen of de motor goed bij je past en of dat deze comfortabel is voor je. Ook binnen bepaalde motortypes kunnen deze verschillen groot zijn, dus het is goed om altijd te checken wat voor jou het beste werkt. 
  • Controleer de accessoires die bij de motor geleverd worden. Zit er bijvoorbeeld een windscherm op? Kijk dan of dat deze vrij is van krassen en scheuren zodat je verzekerd bent van goed zicht en let op andere zichtbare schade en eventuele lekkages. 
  • Kijk altijd naar de staat van de banden. Hebben deze genoeg profieldikte? De banden moeten een profieldiepte van minimaal 1 millimeter hebben. Meer is uiteraard beter!
  • Ondervind je bepaalde dingen als trillingen bij het remmen tijdens het maken van een proefrit? Kaart dit altijd aan bij de verkoper. Dit kan namelijk duiden op slijtage of een verkeerde afstelling van de remmen. 

Het kopen van een tweedehands motor is een mooie optie om kennis te maken met het motorrijden. Je kan daarna altijd overwegen om een nieuwe motor te kopen. 

Welk rijbewijs heb je nodig?

Voordat je een motor mag berijden moet je eerst in het bezit zijn van een motorrijbewijs. Dit houdt in dat je motorrijlessen moet nemen en een theorie-examen af moet leggen. Heb je je theorie gehaald en heb je voldoende lessen gehad? Dan kan je op voor je praktijkexamen. Er zijn verschillende motorrijbewijzen van toepassing in Nederland. Dit zijn:

  • Motorrijbewijs A1 – wil je jong beginnen met motorrijden (18 of 19 jaar oud)? Dan mag je alleen met dit rijbewijs op een motor rijden. Dit houdt in dat de motor maximaal 125 cc cilinderinhoud heeft en dat het maximale vermogen niet meer is dan 11kW. Houd hier rekening mee bij een eerste motor kopen. 
  • Motorrijbewijs A2 – ben je minimaal 20 jaar oud en wil je een zwaardere motor rijden? Dan kan je gaan voor het A2-rijbewijs. Hiermee mag je op motoren rijden van max. 35 kW vermogen.
  • Motorrijbewijs A – vanaf 24 jaar mag je dit rijbewijs halen. Dit houdt in dat je op alle zwaardere motoren mag rijden.