Spring naar de content
bron: marco de swart/anp

Nederlands Film Festival 2021: alles is weer als vanouds, zelfs de middelmatige openingsfilm

Vandaag start in Utrecht de 41ste editie van het Nederlands Film Festival. Filmjournalist Nico van den Berg blikt vooruit op de highlights van het festival, maar kan ook niet ontkomen aan het rumoer rond de genderneutrale Gouden Kalveren en de almacht van de Nederlandse diversiteitsvrije romkom.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico van den Berg

Het Nederlands Film Festival had vorig jaar in alle opzichten een vreemde en afwijkende editie. Wat een uitbundige viering van het veertig jarig bestaan had moeten worden, voelde uiteindelijk aan als een klein feestje waarbij iemand vlak voor het begin alle alcohol en slingers het raam uit had gegooid. Uiteraard trad corona als spelbederver op, al kwam het NFF er nog redelijk mee weg: de bioscopen waren - met beperkingen - gewoon open. Verder moest festivaldirecteur Silvia van der Heiden om persoonlijke redenen tijdelijk terugtreden. Haar positie werd ingevuld door Doreen Boonekamp, ofwel de Godmother van de Nederlandse filmwereld, waar ze bijna elke sleutelpositie wel een keer heeft gemanaged. 

Wat 2020 ook tot een uitzonderlijk jaar voor het NFF maakte, was een uitstekende openingsfilm: het op Curacao gedraaide Buladó van Eché Janga. Jarenlang werden door het festival vooral middelmatige films tot festivalopeners gepromoveerd, maar vorig jaar was dat wel anders. De poëtische film kreeg lovende kritieken en ging er vandoor met het Gouden Kalf voor Beste Film. Ze zullen bij het NFF waarschijnlijk af en toe nog met nostalgie terugdenken aan vorig jaar toen de Gouden Kalveren nog geen onderdeel waren van een fel identiteitsdebat, wat dit jaar heeft geleid tot genderneutrale Kalveren voor de beste acteerprestaties.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap