Spring naar de content
bron: Camiel Beekers

Thomas Verbogt: ‘Iedere week ligt er een avontuur van Kuifje naast mijn bed’

Vandaag exact vijfenzeventig jaar geleden kwam het eerste Nederlandse Kuifje-album uit. De jeugd van menig kind is verrijkt door de avonturen van de Vlaamse reporter en zijn helpers. Schrijver Thomas Verbogt is misschien wel de grootste Kuifje-liefhebber van Nederland. “Kuifje is voor mij heel troostrijk.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Camiel Beekers

“Kom binnen en loop maar gelijk door naar mijn werkkamer”, zegt Thomas Verbogt terwijl hij zijn voordeur opent. Aan de wand langs het steile trapje van het grachtenpand, hangen ingelijste posters van Kuifje, Kapitein Haddock en nog meer karakters uit de avonturen van de Belgische reporter: direct de eerste tekenen van zijn fascinatie voor het werk van striptekenaar Hergé. Zodra je zijn werkkamer betreedt, stap je binnen in een paradijs voor de Kuifje-liefhebber. Overal waar je kijkt staat wel iets van Kuifje. Centraal in de werkkamer staat een grote vitrine vol relikwieën van het stripfiguur, met daarin poppetjes van de karakters uit de strip, miniatuurmodellen van Kuifje-auto’s en nog veel meer. “Dit verschaft mij vreugde”, vertelt Verbogt, kijkend naar de glazen kast. “In de ochtend zet ik eerst het lampje in de vitrine aan, dan mijn muziek en dan kan ik pas beginnen met schijven. Het is letterlijk mijn eerste lichtpuntje op de dag.” 

De 69-jarige schrijver heeft van kinds af aan een enorme passie voor Kuifje, zo legt hij uit. “Toen ik een jaar of zeven was, kreeg ik mijn eerste Kuifje-album: De Sigaren van de Farao. Dat was een hele openbaring.” Op de eerste pagina van dat album staan Kuifje en Bobbie op een schip, met daarnaast een landkaartje waarop de reis van Kuifje staat uitgestippeld. “De wereld was nog heel klein, maar toen ik dat zag leek het wel alsof ik uit mijn slaapkamer in Nijmegen werd getild. De wereld vergrootte zich voor mijn ogen.” Sindsdien las de jonge Verbogt alle avonturen van de Belgische reporter. “Ik vond ze geweldig. Met name toen de kapitein zijn intrede deed. Hij was het mens in de boeken. Kuifje heeft een fijne neus voor avontuur en rechtvaardigheid, maar is eigenlijk maar een invulbaar en saai mannetje.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap