Spring naar de content
bron: johan kleinjan

‘Ik lees niet om erover na te denken’

Jongeren lezen wel degelijk: vooral romans uit het Young Adult-genre zijn populair, die ze elkaar aanraden via BookTok. Het is geen hoogstaande literatuur, maar misschien is het beter als de jeugd pulp leest dan dat ze helemaal niet leest. ‘Een op de duizend leest literair.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bert Nijmeijer

“Ik ben door TikTok helemaal verslaafd aan lezen. Heb jij tips voor leuke Engelse YA fantasy boeken die makkelijk te lezen zijn?” vraagt een meisje op TikTok aan Daniëlla Morcus (26), juf van beroep, op TikTok ‘Daansbooks’ geheten. “Jouw vraag valt precies in mijn straatje,” antwoordt Daniëlla in een filmpje. “Mijn favoriete genre om te lezen is ook namelijk YA fantasy. Ik lees ook vooral in het Engels, dus dit gaat helemaal goedkomen!”

Gezeten voor haar regenboogboekenkast (op kleur gesorteerd) toont Daan – blond, vrolijk-verbaasde blik, enkele van de allergrootste TikTok-toppers. “Bijvoorbeeld: A Court of Thorns and Roses, wordt niet voor niets zo vaak aangeraden, hij is echt heel goed. Deze zie je ook echt heel veel terugkomen,” (toont Shatter Me van de Amerikaanse schrijfster Tahereh Mafi), “deze is supermakkelijk te lezen, goed te doen, en ik vond het ook echt wel een leuk verhaal!

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap