Spring naar de content
bron: pexels

Even op de tanden bijten? Nee, zoek hulp bij overgangsklachten

Stemmingswisselingen, opvliegers, slecht slapen, oogmigraine. Enkele van de klachten waarmee vrouwen tijdens de overgang mee te maken kunnen krijgen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Wist je dat  maar liefst negentig procent van de vrouwen minstens een of meer klachten ervaart tijdens de overgang? Sommige kampen alleen met lichamelijke klachten, anderen hebben het geestelijk ook zwaar. Het is belangrijk dat je als vrouw de juiste steun, begeleiding en informatie krijgt tijdens de overgang. 

Wat is de overgang? 

De overgang is de periode waarin de menstruatie van de vrouw onregelmatig wordt en uiteindelijk helemaal uitblijft. Het is een jarenlang proces. Over het algemeen hebben de meeste vrouwen rond hun vijftigste hun laatste menstruatie. Wanneer een vrouw een jaar niet meer heeft gemenstrueerd wordt de menopauze vastgesteld. Ook daarna kan een vrouw nog overgangsklachten ervaren. 

Eerste stap: naar de huisarts 

Bij klachten neem je in eerste instantie contact op met je huisarts. Praten over je symptomen is niet altijd eenvoudig. Er heerst nog altijd een taboe op overgangsklachten. Niemand heeft het graag over stemmingswisselingen, vage klachten of geen zin meer in seks hebben. Toch is het belangrijk om het met je huisarts te praten over hoe de klachten je leven beïnvloeden. Samen kun je kijken wat voor behandelingen er mogelijk zijn.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Dring aan op onderzoek 

Helaas blijkt uit onderzoek dat huisartsen nog te vaak vrouwen tekort doen. Ze krijgen te horen dat klachten er nou eenmaal bij horen. Neem daar als vrouw geen genoegen mee. Geef aan dat je graag onderzoek wilt laten doen. Zeker met in je achterhoofd dat overgangsklachten te maken hebben met de gezondheid van je hart en vaten. Daarbij zijn vrouwen in de overgang vatbaarder voor dementie en botontkalking. Vandaar dat het van belang is dat je huisarts controles doet. 

Verwijzing naar het ziekenhuis of menopauzekliniek

Komt er niets uit de onderzoeken die je huisarts kan doen aarzel dan niet om hulp in het ziekenhuis te vragen. Sommige ziekenhuizen hebben speciale menopauzeklinieken. De huisarts kan je hier naar doorverwijzen. Neemt de huisarts je niet serieus dan kan je wellicht hulp vragen bij je bedrijfsarts. De klachten hebben immers invloed op je leven en op hoe je je werk uitvoert. 

In een menopauzekliniek kijken ze of je klachten daadwerkelijk bij de overgang horen. Er wordt lichamelijk onderzoek gedaan en uitgebreid gekeken naar je levensstijl. Vervolgens krijg je adviezen die afgestemd zijn op jouw persoonlijke situatie. Ook krijg je hulp bij hoe je het beste om kan gaan met overgangsklachten. De consulten krijg je meestal vergoed vanuit je basisverzekering. Om hiervan zeker te zijn kan je informatie opvragen bij je verzekeringsmaatschappij. 

Nog een optie: de overgangsconsulent 

Krijg je van je huisarts geen verwijzing naar het ziekenhuis? Dan kan je een bezoek brengen aan een overgangsconsulent. Hij of zij kan je adviseren op het gebied van leefstijl, voeding, medicatie en supplementen. Check of de overgangsconsulent iemand is met de nodige kennis. De meeste consulenten zijn aangesloten bij een beroepsverenging. Wanneer je een aanvullende verzekering hebt worden bezoeken aan een consulent vergoed.