Spring naar de content

Overstappen van energieleverancier: vergelijk ze eens met elkaar

Nu er bekend is geworden dat de energiekosten volgend jaar behoorlijk omhoog gaan, is het goed om een stil te staan bij wat je eigenlijk iedere maand kwijt bent voor je gas en licht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Wat heb je in de afgelopen tijd verbruikt en zijn er wellicht voordeligere alternatieven? Is overstappen wellicht een idee? We vertellen je graag meer in dit artikel.

Opbouw energiekosten

Het totaalplaatje van je energiekosten is opgebouwd uit de volgende dingen: leveringskosten, energiebelastingen en netwerkkosten. De leveringskosten zijn afhankelijk van je eigen verbruik, evenals de energiebelasting. Voor deze laatste betaal je 21% BTW per kWh stroom en m3 gas. Daarnaast betaal je ook nog een deel voor de ODE (Opslag Duurzame Energie). De netwerkkosten zijn vast en hiervoor betaal je iedere maand hetzelfde bedrag. 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Vaste of variabele energieprijzen

Als je gaat kijken naar je eigen verbruik en of het voordeliger is om over te stappen, dan is energieprijzen vergelijken zeker een goed idee. Je ziet dat men dan spreekt over vaste of variabele energieprijzen. Wat houdt dit nou precies in? We leggen het hieronder graag aan je uit;

Vaste energieprijzen

Als je kiest voor vaste energieprijzen, dan leg je vast dat je voor een afgesproken periode één prijs gaat betalen. Je weet hierdoor precies wat het gaat kosten en je komt dus niet voor verrassingen, zoals onverwachte prijsstijgingen, te staan. Het nadeel van vaste energieprijzen is wel dat je dus niet kunt profiteren van eventuele prijsdalingen. Daarnaast kun je een vast energiecontract ook niet zomaar ontbinden zonder dat je een opzegboete moet betalen. 

Variabele energieprijzen

Variabele energieprijzen wijzigen doorgaans twee keer per jaar, te weten in januari en juli. Wordt de ingekochte energie duurder voor de energiemaatschappij dan zal jouw tarief stijgen. Wordt het goedkoper, dan profiteer je daarvan en betaal je minder. Je bent dus afhankelijk van hoe de markt op dat moment draait. Het is dus helemaal aan jou of je dit wel of niet wilt. 

Energieprijs vastzetten, waarom zou je dat doen?

Als je een vast energiecontract aangaat met een energiemaatschappij dan gaat het vaak om een 1- tot 3-jarig contract. Omdat een energiemaatschappij graag zijn/haar klanten wil houden, zullen ze je bij een vast contract vaak een vaste lage prijs bieden, welke vaak lager ligt dan de prijs van een variabel contract. Op de lange termijn kun je dus best een hoop geld besparen als je een vast contract aangaat.


1-jarig contract is aan te raden

Omdat de energieprijzen best vaak schommelen is het aan te raden om een 1-jarig contract af te sluiten. Op deze manier haal jij er het meeste voordeel uit. Heeft jouw energiemaatschappij ook na 1 jaar nog steeds de gunstigste deal, dan blijf je gewoon lekker zitten waar je zit. Is een andere partij net een stuk goedkoper, dan kun je altijd overstappen. Natuurlijk zal jouw energiemaatschappij er alles aan doen om jou als klant te houden! 

Overstappen wel of niet interessant?

Er zijn mensen die ieder jaar overstappen van energiemaatschappij, omdat ze kijken waar ze het goedkoopste uit zijn. Voor veel anderen is dit toch net teveel gedoe en daarom blijven ze toch vaak bij de aanbieder waar ze al klant zijn. Het is maar net hoe je er zelf instaat. Wie betaalt, bepaalt!