Spring naar de content

Vier dingen die je niet wist over debit cards

In ons land kun je veel verschillende betaalmethoden gebruiken om bijvoorbeeld een vakantie all inclusive Spanje te boeken. Hiervoor moet uiteraard betaald worden, waarvoor je bijvoorbeeld je bankpas kunt inzetten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

 Veel Nederlanders doen dit dan ook via iDeal. Toch komen er steeds meer betaalopties bij, denk bijvoorbeeld aan PayPal. Daarnaast kunnen we in Nederland al jarenlang creditcards gebruiken, maar de beste debit cards zijn inmiddels ook al een tijdje beschikbaar. In dit artikel kun je meer te weten komen over deze betaalmethode. Overigens is het bij de debit cards van belang dat je ze vergelijkt. Gebruik hierbij hetzelfde proces als bij vergelijk aansprakelijkheidsverzekeringen

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Debet kan ook als tegoed gebruikt worden

Misschien dacht je dat het niet uitmaakt hoe je je debit card gebruikt, maar denk nog eens goed na. De manier waarop de transactie verloopt, kan een enorm verschil maken. Als je de kaart als betaalpas gebruikt, moet je je pincode invoeren om de transactie te voltooien. Als je het als krediet gebruikt, moet je tekenen, net als bij elke andere creditcard. Een debetkaarttransactie gaat door en verwijdert vrijwel onmiddellijk geld van je rekening, terwijl het verwerken van een creditcardtransactie tot drie dagen kan duren.

Onmiddellijke verwijdering van geld van je saldo

Ook al lijkt het misschien op een creditcard en kan het waarschijnlijk ook als tegoed worden gebruikt, is een debit card een beetje anders. Wanneer je je debetkaarten gebruikt, wordt het geld vrijwel onmiddellijk van je saldo verwijderd. Verwacht geen vertraging bij het uitvoeren van een transactie, ook al wordt je binnen een paar dagen betaald, het kan zijn dat dat geld niet op tijd op je rekening staat om een ​​transactie die je vandaag doet te dekken. Het is uiterst belangrijk om je rekeningsaldo bij te houden, zodat je niet te veel geld opneemt. 

Aansprakelijkheid voor frauduleuze aankopen

Dit is waar de debit cards een beetje riskant kan worden. Wanneer je je kaart als debet gebruikt, ben je persoonlijk aansprakelijk voor de transacties, omdat hiervoor een pincode vereist is en je onmiddellijk toegang tot je saldo hebt. Dus als je kaart verloren of gestolen is, ben je mogelijk niet goed beschermd tegen frauduleuze afschrijvingen. Al bieden sommige banken wel bescherming als je de bank direct op de hoogte stelt. Als de kaart op frauduleuze wijze als creditcard wordt gebruikt, heb je doorgaans bescherming tegen aansprakelijkheid. Bij debit cards is dit dus niet het geval.

Problemen met de beveiliging

De debit cards hebben dus een pincode, wat ervoor zorgt dat niet jan en alleman gebruik kan maken van je kaart. Als je card verloren raakt of gestolen wordt en de dief je pincode weet, kan hij/zij alsnog onmiddellijk toegang krijgen tot het saldo op je debetkaart. Dit kan natuurlijk wel een probleem zijn. Zorg er daarom voor dat wanneer je de pincode van je debit card invoert, anderen om je heen niet kunnen zien wat je precies invoert. Ook bij de normale bankpassen die we in Nederland gebruiken, is dit natuurlijk van belang.