Spring naar de content

Hier moet je op letten bij het kopen van een mobiele airco

Als je het in de zomer thuis uitzweet, kan een mobiele airconditioning precies zijn wat je nodig hebt. Deze plug-in units zijn ontworpen om kamers te koelen met behulp van een raam in de buurt en een netsnoer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Omdat er geen dure installatie nodig is, kunnen ze een grote hulp zijn voor kamers die niet klimaatgestuurd zijn of niet genoeg luchtstroom krijgen. In dit artikel is alles wat je moet weten als je op zoek bent naar een mobiele airconditioner. Een mobiele airco kopen is dus mogelijk door te letten op de onderstaande factoren. 

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Prijs

Mobiele airconditioners zijn niet goedkoop. Kleine, persoonlijke modellen kunnen ongeveer 50 euro kosten, maar voor een apparaat dat een hele kamer zal koelen, besteed je waarschijnlijk minstens 200 euro. Hoe groter en krachtiger het apparaat, hoe meer je betaalt natuurlijk. Zo is een mobiele airco 9000 BTU normaliter goedkoper dan een exemplaar van 15000 BTU. Veel modellen die online beschikbaar zijn, variëren van 250 tot 500 euro voor kamers van diverse groottes. Seizoensartikelen zoals airconditioners hebben de neiging om buiten het seizoen in de uitverkoop te gaan, dus houd je ogen open voor deals in de herfst en winter.

Plaats

Je weet misschien al welke kamer in je huis verkoeling nodig heeft, maar je moet ook nadenken over waar je de mobiele airco gaat neerzetten. Je hebt toegang nodig in de buurt tot een te openen raam dat als ventilatiebron kan dienen. Je hebt ook een stopcontact in de buurt nodig. Gelukkig kun je zo’n airconditioner eenvoudig verplaatsen, dus over het algemeen zal de plaatsing geen probleem worden. Wil je de mobiele airco gebruiken in een ruimte zonder raam? Kies dan voor een exemplaar zonder slang!

Maat

Grootte doet er toe! Cliché? Ja. Waar? Ook ja. Je moet weten hoe groot de ruimte is waarin je de mobiele airco gaat gebruiken om te bepalen hoeveel circulatievermogen je moet kopen. Draagbare airconditioners zijn er in verschillende maten en vaak betekent dat ook verschillende prijzen. Je moet hierbij letten op BTU. Dit staat voor British Thermal Unit, een meting van hoeveel warmte een airconditioning per uur uit een ruimte kan verwijderen. Draagbare airconditioners gebruiken dit apparaat om hun koelvermogen te meten, dus hoe hoger de BTU-classificatie, hoe groter de ruimte die een airconditioner kan koelen. Vraag een expert voor hulp om uit te zoeken hoeveel BTU jij nodig hebt!

Extra functies

Zodra je de juiste maateenheid heeft bepaald, is het tijd om na te denken over welke extra functies je ervaring kunnen verbeteren. Hier zijn een paar veelvoorkomende extra’s en voorbeeldeenheden.

  • Timer: Met timers kun je de koeling instellen om na een bepaalde tijd of een bepaald tijdstip van de dag te starten of te stoppen. 
  • Afstandsbediening: Met een afstandsbediening kun je je klimaatregeling veel gemakkelijker beheren.
  • Ontvochtigen: Airconditioners die ook ontvochtigen, kunnen ervoor zorgen dat kamers snel minder benauwd aanvoelen. 
  • Smart: Mobiele airconditioners met smart technologie hebben wifi om verbinding te maken met spraakassistenten voor spraakopdrachten en routines of met een mobiele app.