Spring naar de content

Black Friday: onzin of toch de moeite waard?

De meningen over Black Friday zijn sinds de komst ervan in Nederland verdeeld. De één kan niet wachten om de beste koopjes te shoppen, terwijl de ander het een vorm van hedendaags kolonialisme vindt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Wat is Black Friday precies en wat kunnen we ervan verwachten? Zijn de kortingen op deze dag onzin of toch de moeite waard?

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Wat is Black Friday precies?

Op iedere vierde vrijdag van november wordt Black Friday gevierd. Op deze dag gooien winkeliers in de Verenigde Staten al jarenlang (een deel van) hun assortiment in de uitverkoop. Tegen bodemprijzen wordt de beste elektronica, gadgets en kleding verkocht. Over de oorsprong van Black Friday lopen de meningen uit uiteen en dan met name over de benaming ervan. Zo zijn er berichten dat Black Friday de benaming was voor een vrijdag in 1869 waarop een grote financiële crisis ontstond wat leidde tot veel faillissementen. Anderen beweren dat Black Friday pas in de jaren 50 van de vorige eeuw werd gebruikt voor de enorme verkeersdrukte op de vrijdag na Thanksgiving.

Black Friday zoals we de vrijdag nu kennen komt voornamelijk uit de jaren 80 toen men de benaming ging gebruiken voor het moment waarop winkeliers voor het eerst in het jaar zwarte cijfers kregen. Dat hield in dat er voor het eerst winst gemaakt werd; wat gevierd mocht en kon worden met een flinke uitverkoop. Die uitverkoop zien we vandaag de dag nog steeds terug; zelfs in Nederland ‘vieren’ we massaal Black Friday. Ook dit jaar is het weer raak: voor Black Friday 2021 heeft menig winkelier een verrassend goedkoop aanbod in petto. Een groot deel van de webshops en fysieke winkels doet mee tijdens de uitverkoop op deze vrijdag in november.

Hoe hoog zijn de kortingen tijdens Black Friday?

In de Verenigde Staten is het voordeel dat je tijdens Black Friday kunt pakken soms zó groot dat menigeen al om middernacht voor de deur van een shop ligt om er op tijd bij te kunnen zijn. Daar vind je producten met kortingen die kunnen oplopen tot wel 80% en soms 90%. In Nederland wordt het over het algemeen niet zo gek – de meest (web)winkels bieden voordeel tussen de 40% en 70% korting met hier en daar uitschieters. Goed om te weten: meestal gaat het hierbij niet om nieuwe producten of een nieuwe collectie, maar om een oudere collectie. Ben je dus op zoek naar een nieuwe iPhone of een nieuwe iPad dan is de kans aanwezig dat je tijdens Black Friday niet altijd goedkoper uit bent op deze dag.

Ook zijn er in het verleden merken en winkels geweest die een product vlak vóór Black Friday duurder hebben gemaakt, waardoor het op Black Friday net leek alsof het product ineens veel goedkoper was geworden. Of winkels die een prijs volledig verzonnen, waardoor de korting enorm leek. Zo had JBL in 2019 een aanbieding voor bluetooth speakers die van € 299 naar € 223 tijdens Black Friday zou gaan. Uit enig onderzoek bleek al gauw dat de speakers nooit duurder waren dan € 244. Daarom wordt er regelmatig gewaarschuwd wanneer het om Black Friday gaat én gelooft het meerdere deel van de Nederlanders niet zo in deze feestdag.

Is Black Friday onzin of de moeite waard?

Betekent dat dat Black Friday onzin is? Niet helemaal. Er is namelijk nog steeds een aanzienlijk aantal Nederlanders dat gewoon hun slag slaat tijdens deze koopjesdag. Zolang je weet hoe je moet shoppen én waar je moet zijn op Black Friday kun je alsnog goedkoper uit zijn. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een nieuwe laptop van Lenovo of Acer? Stel voor het type laptop dat je wilt kopen een prijsvergelijker in en begin al vóór Black Friday met zoeken naar een goede deal. Kijk tijdens Black Friday nog eens en de kans is groot dat je die laptop ergens met enige korting ziet staan. Dit zullen geen kortingen van 70% of 80% korting zijn, maar een korting van 10%, 20% of 30% korting is natuurlijk ook meer dan welkom.

Korting pakken tijdens Black Friday doe je dus vooral wanneer je gericht op zoek gaat en de tijd neemt om prijzen met elkaar te vergelijken. Wees er op Black Friday zelf wel op tijd bij – veel winkeliers en webshops bieden maar een beperkt aanbod aan van goedkopere producten. Het kan dus zijn dat de producten uit de aanbieding in de middag zijn uitverkocht als je er niet op tijd bij bent. Wanneer je pas op Black Friday zelf besluit om je te laten lokken door aanbiedingen en kortingscodes is de kans groter dat je niet per se goedkoper uit bent en je je laat leiden door impulsaankopen. Doe je dat niet dan is Black Friday 2021 zonder meer de moeite waard wanneer je geld wilt besparen.