Spring naar de content
bron: pexels

Volledig elektrisch rijden in Noorwegen

Noorwegen loopt wereldwijd voorop als het gaat om de verkoop van elektrische auto’s. Mogelijk verkoopt Noorwegen volgend jaar april al de laatste niet-elektrische auto.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Het is opvallend met welke snelheid Noorwegen de verbrandingsmotoren uitzwaait. Het doel was om in 2025 helemaal af te zijn van benzine- en dieselvoertuigen. Naar verwachting wordt echter al in 2022 de laatste niet-elektrische auto wordt verkocht.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Populariteit van de elektrische auto

De elektrische auto is razend populair in Noorwegen, al is de productie van elektrische auto’s helemaal niet zo groen. Maandelijks publiceert de Noorse Road Traffic Council verkoopcijfers van alle autoverkopers in het land. De meest recente cijfers laten zien dat niet-elektrische auto’s tegenwoordig nog geen 10 procent van het totale aantal verkochte auto’s innemen. In 2020 ging het nog om 21 procent. Wanneer de trend die te zien is over de afgelopen jaren zich in eenzelfde tempo blijft doorzetten, zal over een slechts paar maanden, in april volgend jaar, al de laatste niet-elektrische auto worden verkocht in Noorwegen. Dat is vele malen sneller dan de doelstelling van 2025. Na april zullen nog wel benzine- of dieselvoertuigen worden verkocht, maar naar verwachting gaat het om een klein aantal exemplaren van niche-voertuigen. Voor de cijfers tellen hybrides als elektrische auto. Ook van dit type worden er niet veel verkocht in Noorwegen. Over 2021 staat er slechts één hybride auto in de top 15 van meest verkochte auto’s. De Toyota RAV4 staat wel op een tweede plek in de lijst.

Niet meer tanken

De fiscale voordelen zorgen ervoor dat het extra aantrekkelijk is om een elektrisch voertuig aan te schaffen en heeft er deels mee te maken dat Noorwegen zo voorloopt op de doelstelling van 2025. Een autoverzekering afsluiten is ook mogelijk voor elektrische voertuigen. Tevens stappen steeds meer mensen in Noorwegen over op elektrisch rijden omdat het in het Scandinavische land over een jaar of tien wellicht niet meer mogelijk is om te kunnen tanken in het land. Er zijn al benzinepompen die druk bezig zijn met het vervangen van de benzine-, of dieselpompen voor oplaadpunten.

Meer subsidie voor elektrisch rijden in Nederland

In 2022 komt er voor Nederlanders die elektrisch willen gaan rijden fors extra geld beschikbaar vanuit de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Hierdoor krijgen meer mensen de kans om elektrische auto te kopen of leasen met subsidie, zowel nieuw als tweedehands. Vergeleken met 2021 wordt het totale subsidiebudget bijna vijf keer zo hoog. Het gaat om €71 miljoen voor nieuwe elektrische auto’s. Per nieuwe auto daalt het bedrag wat naar 3.350 euro. Dit heeft te maken met de animo en de daling van de prijzen van elektrische auto’s. Hierdoor kunnen meer mensen gebruik maken van de subsidie. Voor tweedehands auto’s blijft het subsidiebedrag met 2.000 euro per auto gelijk. In totaal is er €20,4 miljoen beschikbaar.