Spring naar de content

Fit en effectief: 6 voordelen van thuis sporten

In de coronatijd is thuis sporten steeds populairder geworden. Door de sluiting van sportscholen stond de levensstijl van velen op kop. En ook nu met het nieuwe werken hebben mensen veel meer vrijheid en ruimte om hun werk- en privéleven flexibel in te richten. Ben je nieuwsgierig naar de voordelen van thuis sporten? Lees dan vooral even verder.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

1. Sport wanneer het jou uitkomt en bespaar tijd

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Zelf bepalen wanneer je sport? Voor mensen met een drukke planning is thuis sporten ideaal. Zo hoef je geen rekening te houden met de openingstijden van de sportschool en kun je op elk moment van de dag sporten. Dat is extra fijn voor wie de dag vroeg wilt beginnen met een workout of juist ’s avonds nog even het hoofd leeg wil maken. En hoogstwaarschijnlijk bespaart thuis sporten je ook tijd. Je hoeft immers niet op de fiets of met de auto van- en naar de sportschool te reizen of te wachten tot bepaalde fitnessapparaten vrij zijn.

2. Geen maandelijkse abonnementskosten

Ook voor je portemonnee scheelt het als je thuis sport. Je hebt namelijk niet per se materialen nodig om thuis te kunnen sporten. Op internet zijn genoeg online trainingen en fitnessoefeningen te vinden die je zonder materialen kunt doen. Of download een fitness app voor kant en klare trainingsschema’s. Wil je toch meer uitdaging? Je hebt thuis meer in huis dan je denkt. Gebruik bijvoorbeeld een fles water of een pak suiker als gewicht.

3. Haal de sportschool in huis

Wil je het professioneler aanpakken of mis je de fitnessapparatuur? Dan is het natuurlijk ook mogelijk om fitnessapparaten aan te schaffen als je hier de ruimte voor hebt. Eerlijk is eerlijk, een thuisgym inrichten kost wat, maar daar heb je vervolgens jarenlang profijt van. Denk van tevoren wel goed na over welke spiergroepen je wilt trainen om zo het juiste apparaat te kiezen. Wil jij het helemaal compleet maken en jouw spieren na een sessie de ultieme rust geven? Dan is een jacuzzi of buitensauna natuurlijk helemaal ideaal. Maar goed, daarvoor moet je misschien nog iets langer door sparen… 

4. Nooit meer wachten

Nog een goede reden om thuis te sporten is dat je nooit meer hoeft te wachten. Want zeg nou zelf: niets is zo vervelend dan een drukke sportschool waar je moet wachten tot een apparaat vrij is. Thuis hoef je met niemand rekening te houden en kun je je trainingsschema op je eigen tempo volgen. En een ander voordeel is dat je eigen materialen en fitnessapparaten hygiënischer en comfortabeler zijn.

5. De weersomstandigheden hebben geen invloed meer

Een ander groot voordeel van thuis sporten is dat je geen rekening meer hoeft te houden met het weer. Het maakt niet uit of het regent, sneeuwt of al donker is buiten. En met je eigen fitnessapparatuur zoals een loopband of crosstrainer kun je altijd aan je conditie werken, wanneer je maar wilt.

6. Kies je eigen trainingsschema en oefeningen

Er zijn oneindig veel mogelijkheden om thuis in beweging te blijven. Het voordeel van thuis sporten is dat je zelf je trainingsschema kan inrichten met oefeningen die je leuk vindt. Zo blijf je ook gemotiveerd en houd je het beter vol. Vergeet niet om ook een warming-up en een cooling-down in je trainingsschema op te nemen om blessures te voorkomen.

7. Helemaal jezelf zijn

En tenslotte, is thuis sporten veel laagdrempeliger. Het maakt niet uit wat je aan hebt of hoe rood je hoofd ook wordt van het sporten. Thuis is er niemand die je ziet (op je familie of huisgenoten na) of zich met je bemoeit. En na afloop spring je onder je eigen douche.