Spring naar de content
bron: anp

Social justice warriors: kasplantjes met Kalasjnikovs

Rechtse mensen denken dat hun tegenstanders de wereld niet goed begrijpen, linkse mensen denken dat zij kwaadaardig zijn, schrijft Jan Kuitenbrouwer, die zichzelf als links-progressief criticus van de transbeweging ziet. "Rechtse mensen schudden het hoofd, linkse mensen schudden de vuist. Al dan niet voorzien van een bijl of molotovcocktail."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan Kuitenbrouwer

Douglas Murray, columnist van The Spectator, deed onlangs een interessante observatie over het verschil tussen links- en rechtsdenkende mensen: "The right tend to think that their opponents are merely wrong-headed, the left always seem to think that their opponents are evil." Rechtse mensen denken dat hun tegenstanders de wereld niet goed begrijpen, linkse mensen denken dat zij kwaadaardig zijn. Rechtse mensen schudden het hoofd, linkse mensen schudden de vuist, al dan niet voorzien van een bijl of molotovcocktail. Murray: "This causes a great asymmetry in our politics."

In mijn tijd - begin jaren zeventig behoorde ik tot een actiegroep genaamd Onderwijsfront - bonden linkse activisten de strijd aan met machtige instituties. School- en universiteitsbesturen, de overheid, speculanten, werkgevers. Daar huisde het kwaad dat verdreven diende te worden. De linkse activisten van nu vechten niet tegen instituties, maar tegen mensen met 'verkeerde' denkbeelden. De instituties die wij destijds bestreden verschansten zich om ons buiten de poorten te houden, nu zijn zij activisten maar al te graag terwille. Het instituut dient intact te blijven, individuen zijn vervangbaar.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap