Spring naar de content
bron: pexels

Duurzaam leven: 5 tips om gemakkelijker groener te leven

We kunnen er niet meer omheen: duurzaam leven. Uit onderzoek van Milieucentraal blijkt dat een op de drie Nederlanders sinds corona duurzamer wil leven. Om ook iets te betekenen voor een groene(re) toekomst en wereld lees je hier enkele tips om gemakkelijk een beetje duurzaamheid in je leven te brengen. Wat dacht je bijvoorbeeld van afbreekbare hoesjes voor smartphones of van overstappen op een groen energiecontract?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Kies voor refurbished apparatuur

Iets wat we steeds vaker zien, is refurbished apparatuur. Zowel online als offline zijn talloze winkels te vinden die dergelijke apparaten verkopen. Refurbished apparaten zijn tweedehands smartphones, laptops, printers, tablets en meer die volledig nagekeken zijn en waar nodig gerepareerd zijn. Het gaat hierbij om apparatuur dat nog heel goed een tweede of derde ronde mee kan gaan. 

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Dat is goed nieuws op het gebied van duurzaamheid; bij het productieproces van dit soort apparaten komt namelijk veel plastic en afvalstoffen vrij. Wat ook goed is om te weten, is dat er nog meer voordelen te vinden zijn. Zo zijn refurbished apparaten vaak veel goedkoper dan nieuwe apparatuur en profiteer je wel gewoon van dezelfde voorwaarden met betrekking tot garantie en retourneren.

Duurzame telefoonhoesjes die afbreekbaar zijn

Nu je eenmaal al goed bezig bent met het kiezen voor een refurbished laptop of refurbished smartphone kun je net zo goed direct nog een stapje verder gaan. Bij een refurbished smartphone past bijvoorbeeld heel goed een duurzaam telefoonhoesje dat afbreekbaar is. Er zijn steeds meer bedrijven en initiatieven die smartphonehoesjes maken van bamboe, karton of kurk.

Wanneer je tussen het aanbod iPhone of Samsung Galaxy telefoonhoesjes kijkt, moet je wel echt even goed zoeken. Maar: een goede zoektocht loont al gauw wanneer je vervolgens de mooiste hoesjes tegenkomt die biologisch afbreekbaar zijn. Dit soort hoesjes kun je na gebruik gewoon in de groenbak gooien en de rest gaat vanzelf. Dat past veel beter in de huidige samenleving dan het constant aanschaffen van plastic hoesjes voor smartphones.

Koop en verkoop tweedehands kleding

Een andere simpele stap om duurzamer te leven, is door je garderobe eens flink onder handen te nemen. De kans is groot dat je er kleding tegenkomt die je nog nooit gedragen hebt. Dat is niet alleen zonde van je geld en kastruimte, maar ook voor het milieu. Voor het produceren van kleding zijn namelijk veel grondstoffen nodig. Ook komt er veel plastic vrij bij dit proces.

Kijk daarom eens naar de mogelijkheden om tweedehands kleding aan te schaffen. De laatste jaren zijn kringlopen helemaal hip geworden en verkopen steeds meer mensen hun kleding online, bijvoorbeeld via een app of via Facebook. Met het kopen van tweedehands kleding verklein je de vraag naar nieuwe kleding en producten. Denk er daarom ook eens over na om je eigen spullen tweedehands te verkopen of weg te geven voor een groenere toekomst.

Stap over op groene energie

Uiteraard kun je ook wat verder denken dan refurbished apparatuur, tweedehands kleding en duurzame telefoonhoesjes. Hoewel alle beetjes helpen, is de overstap op groene stroom natuurlijk helemaal een duurzame stap in de goede richting. Veel mensen durven of durfden de overstap nog niet te maken, omdat ze bang zijn dat een groen energiecontract een heel duur energiecontract is.

Dat is gelukkig de laatste jaren allang niet meer het geval. Er is meer aanbod op het gebied van groene stroom waardoor de prijzen lager zijn gaan liggen. Het is altijd aan te raden om online gebruik te maken van een energievergelijker om zo een goede deal te vinden voor groene stroom. Om zo’n duurzame stap te maken, hoeft dat immers niet te betekenen dat je er ontzettend veel geld aan kwijt bent.

Vergroen je woning snel en gemakkelijk

Het overstappen op groene stroom is het begin voor een duurzamer leven. Misschien is het in dat geval ook interessant om te kijken naar het vergroenen van de rest van je woning. Schaf bijvoorbeeld een slimme meter aan om je energieverbruik te reguleren en zorg ervoor dat je huis volledig geïsoleerd is. Op die manier hoef je minder te stoken, wat beter is voor het milieu en voor je portemonnee. In de tussenseizoenen kan een trui binnen dragen in plaats van een shirt ook al helpen.
Wil je nóg een stapje verder gaan dan overstappen op groene hoesjes voor smartphones en het kopen van tweedehands kleding? Schaf dan zonnepanelen aan om je eigen groene energie op te wekken. Met zonnepanelen zorg je er daarnaast voor dat je niet meer afhankelijk bent van wat er allemaal op de energiemarkt gebeurt. Met de stijgende energieprijzen van het moment is dat misschien wel extra mooi meegenomen. Natuurlijk is het ook een fijn idee om duurzamer te leven.