Spring naar de content
bron: Frank Ruiter/Lumen

Jan Rot: ‘Bieber en Bach neem ik allebei even serieus’

Zanger en meestervertaler Jan Rot (63) is ongeneeslijk ziek, maar toert desondanks door het land met zijn voorstelling OK Boomer. Wat leest, luistert en ziet hij in zijn vrije tijd?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Boeken

“Ik merk dat ik de laatste drie jaar eigenlijk nauwelijks meer heb gekeken naar wat anderen hebben gedaan en vooral bezig was met het afronden van mijn eigen projecten, zonder dat ik wist dat het ergens goed voor was. Ik zei tegen mijn vrouw: misschien dat ik na mijn 65ste weer meer naar anderen ga kijken, maar dat gaat er nu waarschijnlijk niet meer van komen. De dokters hebben me verteld dat ik niet heel lang meer te leven heb en dat ik de vijfenzestig waarschijnlijk niet haal. Daarom lijkt het me mooi om in dit gesprek vooral langs de grote kunstmomenten in mijn leven te glijden.

“Als kind was ik dol op lezen. Ik was een soort Matilda: ik las alles wat los en vast zat. Voor m’n twaalfde las ik al Wolkers en Reve – de schrijvers die bij m’n ouders in de kast stonden. ‘Ik Jan Cremer moet je maar niet lezen,’ waarschuwde mijn moeder, ‘want die man denkt alleen maar vanuit zijn onderbroek.’ Geweldige zin. Ik dacht natuurlijk meteen: dat moet ik lezen. Op de middelbare school leende ik boeken in de bibliotheek. Ik kwam elke week met een stapel boeken thuis. De Anton Wachter-reeks van Vestdijk greep me zo aan dat ik de twaalf delen achter elkaar heb uitgelezen. Ik herinner me dat we voor Duits Die Leiden des jungen Werthers moesten lezen. Ik heb het meteen een tweede en een derde keer gelezen. Ik voelde me zeer verwant met die door liefdesverdriet gekwelde jongen. Later word je muzikant en lees je steeds minder, maar ik overdrijf niet als ik zeg dat ik voor mijn twintigste de hele canon van de moderne Nederlandse literatuur tot me heb genomen. Het grote voordeel van jong zijn is dat je heel veel voor het eerst doet en dus ook heel ontvankelijk bent voor nieuwe indrukken. Je absorbeert alleen maar tijdens het lezen. Daar heb je later, als je zelf gaat schrijven, heel veel profijt van.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap