Spring naar de content
bron: anp

Wooncrisis

“Intussen is de woningmarkt totaal ontwricht. Huurders zitten vast in de tentakels van de vrije sector, kopers leggen het af tegen particuliere woningbeleggers,” schrijft Marieke Sjerps in dit nummer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tom Kellerhuis

Nederland staat op de zesde plaats van het rijtje landen in de Europese Unie met de grootste huizenprijsstijgingen, berichtte het ANP onlangs. De prijzen van Nederlandse koopwoningen lagen in het tweede kwartaal gemiddeld bijna dertien procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Het gaat om zowel nieuwe als bestaande huizen, berekenden het CBS en het Kadaster. Fijn voor huiseigenaren, maar rampzalig voor de markt. Dat komt doordat we in Nederland koploper zijn in hypotheekschuld. Als de huizenprijzen weer gaan dalen, bijvoorbeeld door economische tegenslag, zullen veel huishoudens ‘onder water’ komen te staan, zo waarschuwt De Nederlandsche Bank, omdat de waarde van de woning dan lager is dan de schuld. Een rentestijging kan eveneens tot betalingsproblemen leiden. 

En dus deed DNB een aantal voorstellen om de exorbitante prijsstijging op de woningmarkt te temperen. Een van die plannen is om vermogensbelasting te heffen over de eigen woning. Nu is de hypotheekrente nog aftrekbaar van het inkomen in box 1. Het eigenwoningforfait wordt daarbij opgeteld. Het voorstel is de eigen woning in box 3 te zetten, waardoor die als vermogen wordt gezien. Daarmee worden woningbezitters gestraft die hun hypotheekschuld netjes aflossen. Ook zal het plan weinig veranderen aan het probleem van het toenemende aantal woningen dat voor woekerprijzen wordt verhuurd. Rijke particuliere beleggers weten door de lage rentes niet meer waar ze hun geld moeten laten, en stoppen het en masse in stenen, om te speculeren of te verhuren.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen