Spring naar de content
bron: caspar huurdeman/anp

Het geheim van Soestdijk

Een ‘landingsplek voor innovatief Nederland’ zou het worden, maar vier jaar na de verkoop van paleis Soestdijk aan de MBE Groep is er nog geen schroef de muur in gegaan. Het vermarkten van cultureel erfgoed blijkt een stroperig karwei. ‘In elk ander land zou zo’n paleisverkoop ondenkbaar zijn.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Willem Pekelder

En dan staan we ineens in de privé-eetkamer van paleis Soestdijk. Een ovale mahoniehouten tafel omringd door stoelen met leer bekleed. “Een cadeau van de Nederlandse Antillen aan het jonge bruidspaar,” weet Frans van der Avert (58). Hij is directeur van het paleis, en in die rol verantwoordelijk voor de restauratie van het voormalige woonverblijf van prinses Juliana en prins Bernhard. 

Een enorm karwei, dat – samen met de restauratie van het omliggende Zocherpark – zo’n vijftig miljoen euro gaat kosten. Het werk zal worden gedaan door de MeyerBergman Erfgoed Groep uit Utrecht, die sinds eind 2017 eigenaar is van het 170 hectare metende landgoed Paleis Soestdijk. “We zullen alle lagen vanaf de bouw in 1650 behouden, zoals is afgesproken met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, maar we willen het paleis ook een nieuwe bestemming geven,” verklaart Van der Avert, die in dienst is van de MBE Groep. Die nieuwe bestemming wordt: ‘een landingsplek voor innovatief en ondernemend Nederland’. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap