Spring naar de content
bron: pexels

Halloween neemt toe aan populariteit in Nederland

Mensen hunkeren naar even lekker griezelen en gruwelen. De populariteit van Halloween blijft groeien. Er worden vooral veel activiteiten georganiseerd rondom Halloween, dat ieder jaar op 31 oktober plaatsvind. Het ophalen van snoep langs de deuren vindt vooralsnog vooral plaats op 11 november met Sint-Maarten, maar er zijn ook plekken waarbij trick or treat al populair is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Vele evenementen

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De meest recente cijfers van 2018 laten zien dat Halloween door één op de vijf mensen wordt gevierd. Toch zijn er afgelopen jaar evenementen georganiseerd op het gebied van Halloween. Zo doet Walibi al jaren aan de Fright Nights, maar ook Hellendoorn, Drouwenerzand, Toverland en het Horrorbos in Valkenburg organiseerden dit jaar griezelevenementen. Ook was er op Disney Plus een Halloweenspecial van Lego Star Wars.  Ook kinderen konden volop griezelen. Er werden vele Halloweendisco’s georganiseerd, waarbij kinderen verkleed kwamen als spook, heks of zombie. 

Spooktocht

Een ander evenement dat ontzettend populair is rondom Halloween, is de spooktocht. Hierbij gaan deelnemers te voet een route lopen. Op deze route zijn allemaal angstaanjagende acteurs die je even flink laten schrikken. Op verschillende plekken vind je allemaal halloween decoratie, zoals skeletten, enge poppen, spinnenwebben, spoken en kettingzagen. Veel organisatoren gebruiken bij de obstakels ook een confetti kanon. Door het explosieve geluid schrik je je natuurlijk een hoedje.

Daarnaast zijn er vaak opdrachten die je tijdens zo’n tocht uit moet voeren. Je moet bijvoorbeeld met je handen voelen in dichte bakken en vertellen wat het is. Of door een tunnel lopen waar spinnenwebben hangen. Of je moet een rebus oplossen, waardoor je weer verder kunt met de tocht. 

Groei in pompoenbedrijven

Niet alleen aan de evenementen is te zien dat Halloween steeds populairder wordt. Een beroemde Halloween-decoratie is de pompoen. Deze grote, vaak oranje vrucht wordt uitgehold. Met een mesje wordt een gezichtje gemaakt. Vervolgens wordt de pompoen verlicht met een waxinelichtje. De meeste mensen hangen de pompoen op of zetten hem bij de voordeur. Dit is een leuke decoratie waar mensen die niks met spoken en heksen hebben ook blij van worden.

Niet alleen dankzij Halloween

De pompoenkweekbedrijven zijn tussen 2018 en 2021 gegroeid van 350 naar 418. Ook de totale hectares aan oppervlakte zijn van 754 naar 1249 gegaan. Er komen dus niet alleen meer pompoenkwekerijen, maar ze worden ook steeds groter. Noord-Brabant was in 2021 de provincie met de meeste pompoenboeren. De populariteit van de pompoen is overigens niet alleen te danken aan Halloween. In Nederland wordt deze vrucht ook steeds vaker toegepast in gerechten.

Allerheiligen

Halloween staat voor All Hellows Eve: Allerheiligenavond. Allerheiligen vindt plaats op 1 november, dus de avond daarvoor wordt Allerheiligenavond genoemd. Dit komt voort vanuit de Keltische kalender, waarin niet 1 januari maar 1 november wordt aangeduid als het nieuwe jaar. De oogst was dan binnen en het zaaigoed voor het volgende jaar was al op orde, dus de mensen hadden dan wel een vrije dag verdiend. In de negentiende eeuw trokken veel Schotten naar de Verenigde Staten, waardoor het feest daar inmiddels een van de meest uitgebreide feestdagen is.