Spring naar de content
bron: pexels

Het inrichten van een kantoorruimte

Een kantoor inrichten kan nog een hele klus zijn. Je wilt toch graag dat er wel wat sfeer aanwezig is en ook dat het arbo technisch allemaal in orde is. Elke medewerker moet zich er thuis voelen en prettig kunnen werken. Een gezond binnenklimaat is hierbij ook erg belangrijk. Voordat je de ruimte in gaat inrichten is het dus van cruciaal belang om voorbereiden te treffen. Welke voorbereidingen dit zijn lees je hier. Vanuit de voorbereidingen kom je tot een stijlvolle maar vooral ook een praktische kantoorruimte.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Indeling van de kantoorruimte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Een efficiënte indeling is zeer belangrijk om goed te kunnen werken. Hierbij is allereerst van belang om erachter te komen welke werkzaamheden voor de ingerichte ruimte geschikt zijn. Medewerkers van gelijke functies zet je bijvoorbeeld bij elkaar. Denk dus goed na over de indeling, en hoeveel ruimte het allemaal in beslag zal nemen en of iedereen ook tot zijn recht komt. Is er voor iedereen een passend bureau met bureaustoel?  Zijn er voldoende aansluitingen voor de computers? Door hier goed voorbereid op te zijn kom je niet voor onverwachte situaties te staan. 

Sfeervolle ruimtes 

Om wat sfeer te creëren in de kantoorruimte is het plaatsen van planten erg aan te raden. Planten vragen misschien wat aandacht maar je krijgt er wel veel voor terug. Een groene werkomgeving door planten werkt kalmerend en zorgt voor extra zuurstof in de ruimte. De groene kleur wordt namelijk met rust geassocieerd. Hoewel het niet logisch is om bijvoorbeeld kunstgras te leggen, kan het wel een gezellig en verrassend effect creëren. Het belangrijkste is toch wel dat planten zorgen voor een knusser gevoel en het kantoor opfleuren.
Ook is het helemaal niet erg om wat creatief te zijn met kleur. Kleurgebruik op de muren zorgt ervoor dat de productiviteit niet verminderd. Naast het toevoegen van kleur op de muren kan je dit ook op de vloer doen. Denk hierbij aan tapijttegels voor de vloer van de kantoorruimtes. Tapijttegels zijn de oplossing wanneer je op zoek bent naar een sfeervolle, onderhoudsarme ondergrond met een snelle en gemakkelijke legmethode. Hierdoor zijn ze bijzonder geschikt voor kantoren. 

Aangename verlichting

De verlichting is minstens zo belangrijk als de meubels. Denk bijvoorbeeld aan werkverlichting maar ook sfeerverlichting die de ruimtes ook weer wat sfeervoller maken. Verlichting van buitenaf samen met werkplekverlichting is fijn voor het beeldschermwerk. Dit omdat de spiegelende hinder in beeldschermen dan minimaal is. 

Vergaderruimtes 

Een vergaderruimte dient niet alleen praktisch ingericht te zijn, maar er moet ook aandacht gegeven worden aan bijvoorbeeld zitcomfort en de sfeer van de ruimte. Met de keuze van de stoelen is het belangrijk om rekening te houden met het comfort. Dit omdat bij vergaderingen concentratie vereist is en dit zal niet bevorderlijk zijn om een slecht zittende stoel.
voor de juiste sfeer is het aan te raden om in een vergaderruimte te kiezen voor neutraal kleurgebruik. De ruimte dient een zakelijk uiterlijk te geven en moet zeker niet tot afleiding zorgen. 

Kortom is het zeer belangrijk om voorafgaand de nodige voorbereidingen te treffen. Zet alles op papier en maak tekeningen van de toekomstige indeling. Zo kom je niet snel voor verrassingen te staan. Ook kan je hierdoor vroegtijdig het ontwerp nog aanpassen of bijstellen naar verschillende eisen.