Spring naar de content
bron: pexels

Het toenemende wapenbezit onder jongeren

Het zijn misdrijven die de laatste tijd steeds vaker onder jongeren voorkomen: wapenbezit en openbare geweldpleging. Met name in de grote steden is het steeds vaker raak: in twee jaar tijd registreerde de politie een toename van meer van vijftig procent. Waarom voelen deze kinderen steeds vaker de noodzaak een wapen bij zich te dragen? Wat moet er gebeuren om dit te voorkomen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Drillrap

Wat de oorzaak van deze nieuwe beweging onder jongeren is, kan niet met zekerheid worden gezegd. Wel wordt gedacht dat de steekpartijen worden beïnvloed door drillrapvideo’s: in deze muziekvideo’s zijn jongeren te zien die in grote groepen met messen, bijlen, dolken en andere steekwapens zwaaien. Eind vorig jaar is een 18-jarige jongen omgebracht met een machete. De aanleiding leek een conflict te zijn tussen twee groepen die elkaar via deze raps hadden uitgedaagd. Dat er zoveel jongeren zich tegenwoordig bewapenen is niet alleen te wijten aan drillrap. Jongeren zien op sociale media of horen van vrienden dat andere jongeren met messen rondlopen. Dat geeft een domino-effect: zij zullen zich dan ook genoodzaakt voelen zich te bewapenen.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Preventiemaatregelen

De verkoop van messen is aan jongeren onder de 18 jaar toegestaan. Logisch, want messen zijn in principe bedoeld voor het snijdwerk in de keuken en niet zozeer als wapen. Nu de zorgwekkende trend om messen bij je te dragen zich onder jongeren voordoet, moet er een stop op de verkoop aan jongeren. Het kabinet werkt daarom aan een wet om de verkoop van messen aan minderjarigen te verbieden. Dat staat in het actieplan ‘Wapens en Jongeren.’  

Tevens wordt preventief fouilleren als een optie aangemerkt. Veel gemeenten gaan hier echter niet in mee. Burgemeester Halsema is van mening dat er te veel politiecapaciteit nodig is voor het kleine aantal wapens dat ermee van straat wordt gehaald. Ook is uit onderzoek gebleken dat preventief fouilleren kan leiden tot etnisch profileren.

Wetgeving

De ‘Wet wapens en munitie’ verbiedt nu stiletto’s, vlindermessen, valmessen en vouwbare messen die langer zijn dan 28 centimeter. Over een alledaags broodmes wordt dus niets gezegd, terwijl je daarmee ook iemand lelijk kunt verwonden, laat staan om het leven brengen. In bepaalde delen van Amsterdam is daarom een volledig messenverbod van kracht. Deze verboden worden voor nu nog op gemeentelijk niveau behandeld. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb handhaaft liever met boetes: Rotterdamse ouders van wie hun kind voor de tweede keer wordt betrapt met een wapen op zak, zullen een dwangsom van €2500,- moeten betalen. Belangrijk om hulp te vragen van een advocaat in Rotterdam

Mogelijke oplossingen

Het belangrijkste is om in verbinding te blijven met jongeren. Of dat nou thuis, op school, of via jongerenwerk is. In gesprek gaan met ouders is tevens minstens zo belangrijk als in gesprek gaan met de jongeren zelf.