Spring naar de content
bron: pexels

Factoren waar je op moet letten bij een zakelijke lening

Zzp’ers, MKB-ers en andere ondernemers lopen weleens tegen financiële limieten aan. Het is vervelend als de bedrijfsbus kapot gaat en er snel financiële middelen nodig zijn om deze te kunnen bekostigen. Zzp’ers hebben ongeveer drie maanden geld om het huishouden te kunnen onderhouden, zo berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek. Voor grotere uitgaven is het afsluiten van een zakelijke lening voor veel ondernemers aantrekkelijk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
 1. De rente
  Bij een zakelijke lening is de rente van groot belang. Ze kunnen per aanbieder variëren. Het is goed om van tevoren te weten hoeveel rente je over de lening moet betalen. Op die manier heb je een beter overzicht van de uiteindelijke kosten. De rente kiest de kredietverstrekker niet volledig zelf, maar wordt meestal gebaseerd op het Euribor-tarief. Dat is het tarief dat kredietverstrekkers zelf betalen om geld te lenen bij een andere bank.
 2. Looptijd van de lening
  De looptijd van je lening is erg belangrijk. Dit is de periode waarbinnen je de lening moet hebben terugbetaald. Bij een langere looptijd ben je langer bezig met aflossen. Het geld kan de kredietverstrekker niet meer uitlenen, als het al uitgeleend is. Daarom zal bij een langere looptijd de rente ook hoger zijn. Looptijd van de lening en de rente hangen dus samen.
 3. Een zakelijke lening is geen persoonlijke lening
  Bij het zakelijk lenen is het verstandig er rekening mee te houden dat je als zzp’er de zakelijke lening alleen uitgeeft aan zaken voor de zaak. Een nieuwe bedrijfsbus kopen of een website laten maken is dus geen probleem. Maar je kunt er geen aankopen mee doen die je privé gaat gebruiken. Een nieuwe keuken laten plaatsen in je privéwoning zal dus niet lukken. Vaak halen zzp’ers een persoonlijke lening en zakelijke lening door elkaar, omdat zij zelf aansprakelijk zijn voor hun onderneming, zo waarschuwt kredietverstrekker Creddo. Het is belangrijk om privé en zakelijk te scheiden.
 4. De jaarcijfers
  Veel aanbieders vragen naar de jaarcijfers. Sommige andere aanbieders doen het niet. Bij een aanvraag kan het dus voorkomen dat je van de afgelopen drie jaar cijfers moet kunnen overleggen. Bestaat je onderneming nog niet zo lang, dan kun je er niet lenen. Dat geldt niet alleen voor zzp’ers, maar ook voor MKB-ers en andere kleinere ondernemingen zonder kredietwaardigheid. Volgens VNO-NCW wordt de schuldenlast steeds problematischer voor ondernemers. Het is dus niet vreemd dat de meeste aanbieders tegenwoordig naar de jaarcijfers vragen.

Voor welke doelen kun je een zakelijke lening gebruiken?

 1. Nieuwe apparatuur

Stel: je ontwerpt websites en hebt een krachtige computer nodig om de ontwerpen te maken. Of je maakt 3D-modellen en hebt daarvoor een 3D-printer nodig. Als je deze apparatuur alleen zakelijk gaat gebruiken, kun je deze apparatuur aanschaffen met een zakelijke lening.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap
 1. Zakelijke auto

Een zakelijke auto of bus is het visitekaartje van de onderneming. Je kunt deze laten bestickeren, zodat iedereen op de snelweg ziet voor welke onderneming je werkt. De meeste ondernemers hebben niet het geld liggen om zelf een nieuw vervoermiddel te betalen. Maar let op: schaf je een zakelijke auto aan, dan kan dat gevolgen hebben voor de inkomstenbelasting. Als je met de zakelijke auto naar de camping op vakantie rijdt, is dat privégebruik en krijg je mogelijk te maken met bijtelling volgens de Kamer voor Koophandel.

 1. Marketing

Geen enkele onderneming kan zonder goede marketing. Deze marketing vind je tegenwoordig vooral online. Denk bijvoorbeeld aan het inkopen van advertentieruimte op sociale media. Of het bouwen van een nieuwe website. Dit kan een flinke investering zijn. Daardoor ben je online en offline beter vindbaar. Om deze reden kun je hiervoor een zakelijke lening afsluiten. De investering heb je snel terugverdiend, want een goede website zorgt doorgaans voor meer klanten.

 1. Uitbreiding van de onderneming

Een onderneming staat nooit stil. Je hebt een groter bedrijfspand nodig, zoekt meer personeel of wilt op een andere manier de onderneming uitbreiden. Dit vergt veel financiële middelen. Het is zonde om groei tegen te houden. Een van de doeleinden van een zakelijke lening is ondernemers verder helpen met de groei van hun bedrijf.

Bronnen: Ondernemersplein, Centraal Bureau voor Statistiek, Creddo, VNO-NCW