Spring naar de content
bron: anp

Schrijven tegen de militaire junta

Herman Vuijsje maakte als journalist en vrijbuiter een reeks bijzondere reizen naar Zuid-Amerika. Eerst als rondliftend student, daarna als verslaggever en wetenschapper maakte hij kennis met alle uithoeken van het continent. Voor de Haagse Post was hij in 1973 in Chili, om verslag te doen van de staatsgreep van Pinochet. De beste verhalen, waaronder deze, zijn nu verzameld in Señor Bijzondere Kentekenen - Avontuurlijke reizen door Zuid-Amerika.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Herman Vuijsje

"Juan zit fout! Haydée Santamaria was in Cuba, niet in Bolivia. De vrouw in de guerrilla van Che heette Tania, dat klopt trouwens ook met die i van Inti Peredo." Antonio, die alles opschrijft, zegt nu zeker te weten dat die foto van 7 verticaal Camilo Torres voorstelt.

Lenin, de Beatles en Che Guevara kijken vanaf de muur toe hoe Juan, Antonio en hun vrienden bezig zijn met het oplossen van een kruiswoordpuzzel met uitsluitend namen van guerrillastrijders in het Cubaanse partijblad Granma. De puzzel is binnen vijf minuten opgelost, alle namen foutloos gespeld. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap