Spring naar de content
bron: anp

NRC’s wokenschapsredactie maakt een genderbijlage

"Een vrouw is een vrouw en een transvrouw is een transvrouw. Dat is de kern van het conflict." Jan Kuitenbrouwer las in de genderbijlage van NRC Handelsblad geen woord over het transgenderdebat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

Begin dit jaar schreef Peter Vasterman een opiniestuk in NRC Handelsblad waarin hij zich afvroeg waarom de Nederlandse media toch zo weinig aandacht besteden aan de enorme toename van het aantal mensen die zichzelf als transgender beschouwen. Overal in de ontwikkelde wereld zijn de wachtlijsten bij genderklinieken explosief gegroeid. Tot ongeveer 2013 ging het in Nederland om enkele tientallen gevallen per jaar, nu zijn het elk jaar vijfhonderd jongeren tot 17 jaar. De groep van 18 tot 30 jaar verdubbelde. Ging het vroeger in meerderheid om mannen die transvrouw willen worden, nu is tweederde vrouw met een wens om transman te worden.

Nederland had lange tijd één zo’n kliniek, inmiddels zijn er drie, want deze toeloop wordt beschouwd als een medische vraag waar de zorg aan moet voldoen. De komende jaren zullen duizenden mensen aan zo’n transitie beginnen, een ingrijpende fysieke behandeling waarvan de langetermijngevolgen deels nog onbekend zijn. Waarom onderzoeken de Nederlandse media dit verschijnsel niet, vroeg Vasterman zich af. NRC werd overspoeld met woedende reacties vanuit de genderbeweging, het ontslag van chef opinie Peter Vermaas werd geëist, en ook binnen de redactie was verontwaardiging dat de krant ruimte gaf aan ‘transfobie’, de rituele dooddoener waarmee de genderbeweging elk tegengeluid desavoueert, hoe vaak gendercritici ook benadrukken dat echte dysforielijders alle zorg moeten krijgen die ze nodig hebben en op geen enkele manier maatschappelijk achtergesteld mogen worden.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap