Spring naar de content
bron: pexels

Eisen aan een goede energie-aanbieding

Er is een wildgroei aan energie-aanbiedingen. Veel energiebedrijven proberen consumenten en ondernemers over te halen om hun energiecontract over te sluiten. Bijvoorbeeld door kortingen aan te bieden of door een welkomstcadeau te geven bij een meerjarig contract. Om tot een goede keuze te komen, is het belangrijk een aantal eisen te stellen aan een energie-aanbieding.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
  1. De prijs
    Met de steeds stijgende energieprijzen in het belangrijk om te letten op de prijs van het energiecontract. Sommige aanbieders bieden bijvoorbeeld kortingen op de leveringskosten. Die kortingen krijg je dan weer niet op de belastingen, terwijl het grootste deel van de rekening uit belastingen bestaat. Let goed op: sommige kortingen zijn maar centen in plaats van hele euro’s. Het is bovendien mogelijk om te kiezen voor een vast tarief of een variabel tarief. Bij het variabele tarief worden de prijzen op 1 juli en 1 januari gewijzigd. Bij een vast tarief zet je de prijzen voor meerdere jaren vast. Ook als de prijzen omlaag gaan. Het Centraal Bureau voor de Statistiek zegt dat de prijzen behoorlijk zijn gestegen.
  2. Contractduur
    Over het algemeen zijn er twee soorten contracten: contracten voor bepaalde tijd en contracten voor onbepaalde tijd. Bij een contract voor onbepaalde tijd blijf je net zo lang bij de energieleverancier totdat je overstapt. Een contract voor bepaalde tijd is gangbaarder. Zo spreek je bijvoorbeeld af dat je een jaar of meerdere jaren bij een aanbieder blijft. Verbreek je het contract eerder, dan moet je meestal een opzegvergoeding betalen. Sluit altijd zelf een contract af en doe dit niet aan de telefoon. Volgens de Consumentenbond stappen veel consumenten over, zonder dat ze dit zelf weten.
  3. Elektriciteit en gas
    Energie en gas hoef je niet van dezelfde leverancier af te nemen. Toch is dit wel gebruikelijk. Bijvoorbeeld omdat de leverancier elektriciteit en gas samen in één aanbieding verkoopt. Dat zegt Consuwijzer. Sommige bedrijven bieden ook de mogelijkheid om zelf te kiezen of je liever een contract voor gas en elektriciteit samen neemt, of deze liever apart houdt.
  4. Voorwaarden
    Ten slotte krijg je te maken met de voorwaarden van een energiecontract. Die voorwaarden zijn niet bij alle aanbieders gelijk. Zo kan in de voorwaarden worden afgesproken dat je een boete betaalt als je de rekening niet op tijd voldoet, dat je een opzegvergoeding moet betalen als je te vroeg overstapt of dat een contract na het einde van de looptijd automatisch wordt verlengd. Sommige aanbieders bieden ook een welkomstpremie of een welkomstcadeau. In de actievoorwaarden vind je terug wanneer je deze precies ontvangt.

Wanneer is energie grijs of groen?

  1. Groene energie uit windmolens

Als je op zoek bent naar een aanbieder van groene energie, is het slim om op het stroometiket te kijken. Dat zegt Milieu Centraal. Op het stroometiket vind je terug of de leverancier de energie zelf opwekt uit windmolens. We spreken dan van duurzame energie. Deze vind je bijvoorbeeld ook in de overzichten van Greenpeace.

  1. Groene energie uit zonne-energie

Heb je een energiecontract afgesloten, dan kun je er ook voor kiezen om zelf nog stroom nog groener te maken, door je eigen stroom op te wekken. Dat kan door zonnepanelen op het dak te leggen. Maar ook andere klanten van een energieleverancier kunnen deze zonne-energie terugleveren, zodat klanten zonder zonnepanelen er gebruik van kunnen maken. Je kunt daarnaast ook mede-eigenaar van zonnepanelen worden, zonder dat ze op je eigen dak liggen.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee
  1. Garantie van Oorsprong

In Europa is maar weinig energie echt groen. De meeste groene stroom komt voort uit een Garantie van Oorsprong. Dat betekent dat de meeste groene stroom in Nederland komt van Scandinavische waterenergie. Dat komt doordat in Nederland groene stroomcontracten populair zijn, maar in andere landen krijgen consumenten de keuze tussen grijze en groene stroomcontracten. Het gevolg: we wekken zelf te weinig groene energie op, doordat we de meeste energie uit Scandinavische waterkracht halen.

  1. Grijze energie uit fossiele brandstoffen

Ten slotte kun je bij sommige aanbieders nog grijze stroomcontracten afsluiten. Dat is een stuk minder goed voor het milieu, want het wordt opgewekt uit bronnen die op kunnen raken. Denk bijvoorbeeld aan gas of steenkool. Bij het productieproces ontstaan er broeikasgassen zoals CO2. Die gassen zijn slecht voor het milieu. De aarde warmt daardoor verder op. Ook kernenergie is een vorm van grijze energie. Toch komt daar weinig koolstofdioxide bij vrij, waardoor nu onderzocht wordt of het toch kan worden ingezet. Dat is te lezen op de website van de Rijksoverheid.
Bronnen: Consuwijzer, Centraal Bureau voor de Statistiek, EnergieAanbieding.nl,Milieu Centraal, Rijksoverheid