Spring naar de content

Hardlopers hebben veel baat bij fysiotherapie

Of het nu om de behandeling van een blessure gaat of het verbeteren van de prestaties, hardlopers kunnen veel profijt van fysiotherapie hebben.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

De hardloopsport staat bekend om de vele verschillende soorten blessures, zoals lopersknie en hielspoor. Bijna iedere hardloper krijgt er wel eens mee te maken. Een tijdige behandeling is essentieel om goed te herstellen en weer volop van het sporten te kunnen genieten. Daarnaast kunnen hardlopers bij de fysiotherapeut leren hoe je op een betere manier beweegt en traint. 

Veel voorkomende blessures

Hardloopblessures ontstaan op diverse manieren. Belangrijke oorzaken zijn een verkeerde houding, overbelasting en verkeerde of versleten hardloopschoenen. Soms is een blessure echter ook gewoon een kwestie van pech. Een ongelukje met een misstap of uitglijder zit immers in een klein hoekje. Ook gaan sommige hardlopers in hun enthousiasme wel eens over hun grenzen heen. Hierbij negeren ze kleine signalen van het lichaam en zo bouwt zich dan langzaam een groter probleem op. Dit resulteert bij renners met name in pijnlijke knieën en voeten. Hardloopblessures die veel voorkomen zijn de volgende:

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee
  • Lopersknie: pijn aan de buitenzijde van de knie;
  • Springersknie of jumpers knee: een geïrriteerde knieschijfpees met pijn aan de voorzijde van de knie;  
  • Achillespeesontsteking: pijn en/of zwelling aan de achterzijde van de voet, net boven de hiel; 
  • Hielspoor: pijnklachten aan de lange pees onder de voet, op de plek waar deze aan de hiel vastzit; 
  • Diverse scheenbeenklachten (shin splints). 

Behandelingen voor hardloopblessures

Veel hardloopblessures ontstaan door overbelasting en zijn veelal te verhelpen door rust, beter schoeisel en een geleidelijke opbouw van de training. Specifieke oefeningen op het vlak van spierkracht en stretchen kunnen ook helpen. Denk bijvoorbeeld aan gerichte krachttraining van de beenspieren en de heupen. Andere mogelijkheden zijn bandages, massage en zooltjes. Het is vaak erg zinvol om voor een behandeling van de klachten een sportfysiotherapeut te bezoeken. Deze bekijkt wat de oorzaak van de hardloopklachten is, geeft advies en behandelt pijnklachten. Bij hardloopblessures waarbij sprake is van een spierverharding kan de behandelmethode dry needling een goede optie zijn. Hierbij worden er  acupunctuurnaalden in de pijnlijke plek gezet. Aanbieders van dry needling in Leeuwarden boeken hiermee bijvoorbeeld goede resultaten bij blessures aan de kuitspier, onderrug en hamstrings. Ook zijn de ervaringen met manuele therapie in Leeuwarden erg goed. De therapeut kijkt hierbij naar de houding, bewegingen en gewrichten van de hardloper. Op basis van een lichamelijk onderzoek volgt een behandeling waarbij de bewegingsmogelijkheden van de wervelkolom centraal staan. Vastzittende gewrichten worden los gemaakt en de sporter krijgt adviezen om op een gezondere manier te bewegen.

Begeleiding en advisering van hardlopers

Hardlopers zijn gediend bij adviezen en een persoonlijke begeleiding waarmee ze nieuwe blessures voorkomen en hun prestaties verbeteren. Ook op dit vlak horen we bij de fysio in Leeuwarden positieve verhalen. De therapeuten bieden sporters een heel pallet aan oefeningen waarmee een hardloper werkt aan het verbeteren van kracht, coördinatie en conditie. Geblesseerde hardlopers presteren hierdoor snel weer op hun oude niveau of zelfs beter.