Spring naar de content
bron: pexels

Kunst kopen? Hier moet je op letten

De interesse in kunst groeit. Of je nu interesse hebt in hedendaagse kunst of liever voor een modern kunstwerk gaat; er is voor ieder budget een passend kunstwerk beschikbaar. Dat neemt het vooroordeel dat alleen rijke mensen genieten van kunst direct weg. Ben je van plan om kunst aan te schaffen? In dit artikel vind je enkele handige tips bij het kopen van kunst waarmee je meteen kunt beginnen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Ontdek je smaak wat betreft kunst

Door de jaren heen is er veel gebeurd binnen de kunstwereld. Alleen al in de hedendaagse kunst is er ontzettend veel keuze, waardoor het soms lastig is om een kunstwerk te kiezen. Daarom is het belangrijk om te kijken naar je smaak en wat jij écht mooi vindt. Niemand wordt blij van een kunstwerk aan de muur dat hij of zij eigenlijk niet om aan te zien vindt. Wanneer je nog geen idee hebt wat je precies mooi vindt, is het aan te raden om veel naar kunst te kijken en musea te bezoeken.

In Amsterdam vindt jaarlijks de KunstRAI plaats, een evenement voor liefhebbers van kunst waar je kunst kunt bekijken en eventueel zelfs kunt kopen. Door dit soort evenementen te bezoeken kun je je eigen smaak ontwikkelen en weet je uiteindelijk heel goed wat je wel of niet mooi vindt. Je kunt uiteraard ook via het internet op zoek gaan naar verschillende kunststromingen en bijbehorende kunstwerken om er zo achter te komen wat bij je past.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Verdiep je in kunst en leer meer over het kunstwerk

Het kijken naar kunst is eigenlijk niet het enige dat je moet doen. Hoewel je op deze manier veel te weten kunt komen over je eigen smaak zegt het nog niet écht iets over een kunstwerk. Het bezoeken van beurzen en musea helpt zeker, maar er is nog iets wat kan helpen om je smaak te bepalen; het verdiepen in een kunstwerk. Wie heeft het gemaakt? Wanneer is het kunstwerk gemaakt? Zit er een verhaal achter het kunstwerk?

Je hoeft geen expert te worden op het gebied van kunst, maar je zult zien dat je met meer kennis over bepaalde kunst eenvoudiger keuzes kunt maken in het aankoopproces. Over het algemeen vind je altijd wel meer informatie over kunstwerken en kunstenaars via het internet. In sommige gevallen, met name bij de kleinere kunstenaars, kun je zelfs in gesprek gaan met de maker van een bepaald werk om zo een betere connectie te krijgen met het werk.

Bepaal vooraf altijd het budget voor kunst

Wat je in ieder geval moet weten voordat je besluit om kunst te kopen, is dat kunst niet goedkoop is. Sterker nog: voor een beetje een kunstwerk moet je zelfs aardig wat geld neerleggen. Het kan dus nogal pijn doen in je portemonnee. Zolang je dat weet voordat je op zoek gaat, weet je al waar je aan toe bent. Daarom is het handig om vooraf altijd al een budget te bepalen voor een kunstwerk dat je wilt aanschaffen. Op die manier kom je nooit voor vervelende verrassingen te staan.

Wees daarnaast bewust van het verschil in prijzen. Een kunstwerk van Vincent van Gogh is (logischerwijs) veel duurder dan een kunstwerk van een kunstenaar bij jou uit de buurt. Onze tip? Leg jaarlijks wat geld aan de kant dat je uiteindelijk kunt gebruiken voor het aanschaffen van een nieuw kunstwerk. Je zult zien dat je zo het idee hebt dat je minder geld hebt uitgegeven dan wanneer je het bedrag in één keer op moet hoesten.

Let op authenticiteit van het werk dat je koopt

Is je oog uiteindelijk gevallen op een mooi kunstwerk? Mooi. Toch is er in dat geval alsnog een aantal zaken waar je op moet letten. Zo wil je natuurlijk wel dat de kunst die je koopt echt is. Vraag daarom altijd om een certificaat van echtheid, ook wel een COA genoemd. Zo’n certificaat is een zegel of kleine sticker waarmee wordt aangegeven dat het kunstwerk origineel en geen namaak is. Een geldige COA beschikt over specifieke details zoals wanneer het gemaakt is en hoe het kunstwerk tot stand is gekomen.

Ook is het interessant om te weten wat de totale oplage van het kunstwerk ooit was. Hierbij kun je direct om het unieke editienummer vragen van jouw kunstwerk. Misschien zijn er zelfs exemplaren verkrijgbaar die ooit gesigneerd zijn. Dat soort kunst is altijd meer waard dan ongesigneerde werken wat voor jou misschien juist wel of niet interessant kan zijn. Heb je alle tips bij het kopen van kunst opgevolgd? Dan is het vooral tijd om optimaal te genieten van je nieuwste eigendom.