Spring naar de content
bron: pexels

Nieuwe trend: het nieuws niet volgen

De strijd tussen het eenrichtingsverkeer van het nieuws en de capaciteit van het brein is een ongelijke. Het nieuws wordt daarom steeds vaker gemeden. 3FM-dj Joram Kaat is zo iemand: “Ik consumeerde het nieuws niet, het nieuws consumeerde mij.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Overal is nieuws

Het nieuws niet meer volgen is een nieuwe trend, maar nog nooit leek iets nalaten zo moeilijk. Alleen de smartphone en laptop achter het behang plakken heeft niet zo veel zin. In de supermarkt hangen schermen waarop nu.nl het winkelende volk op de hoogte houdt. De radiozenders geven elk half uur een update, en de mannetjes van de radio vinden er wat van. Tijdens het kijken van pakweg Chateau Meiland schieten er nieuwsberichten door het beeld. Uit eten dan maar? Goed idee, maar wie pech heeft treft naast de menukaart aan de gevel weer een scherm aan met daarop de laatste ontwikkelingen in de wereld. De enige uitweg lijkt een enkeltje hei inclusief hutje, en niet geheel toevallig wordt daar steeds meer over gefilosofeerd. 

Ouderwetse Nokia

3FM-dj Joram Kaat verving zijn smartphone door een ouderwetse Nokia. Zou hij met die ruilactie zijn sim only vergelijken, dan hoefde hij alleen rekening te houden met belminuten en sms-tegoed, omdat de mb’s voorlopig tot het verleden behoren. Het bevalt hem prima, zegt Kaat. “Ik vond mensen die minder nieuws volgden omdat ze daar last van hadden, aanstellers. (…) Maar nu ik zelf heb ervaren hoeveel beter ik mij voel met minder nieuws, denk ik daar toch anders over.”

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Burn-out

De bekendste reden om het nieuws het nieuws te laten is een overschot aan prikkels, dat zelfs tot een persoonlijke crisis – lees burn-out – kan leiden. Men hoeft geen psychologie gestudeerd te hebben om te concluderen dat het voor menigeen gewoon te veel kan zijn, al die informatie. Er is geen pilletje tegen een burn-out, maar het consumeren (en moeten verwerken) van voldongen feiten waartegen men zelf weinig substantieels kan beginnen maakt de gemoedstoestand er in ieder geval niet zonniger op. 

Eenrichtingsverkeer richting het brein

Voldongen feiten zoals een bosbrand in Griekenland, de vluchtelingen uit Syrië even verderop, of in eigen land de tweedeling die elke keer weer een andere gedaante aanneemt (Zwarte Piet-discussie, coronabeleid): het brein moet al dat eenrichtingsverkeer ergens parkeren en op een gegeven moment kan er niks meer bij. De strijd tussen de niet aflatende stroom aan berichtgeving en de capaciteit van de menselijke inbox is een ongelijke. Zoals Joram Kaat het heel scherp uitdrukt: “Ik consumeerde het nieuws niet, het nieuws consumeerde mij.” Steeds meer mensen hangen in gedachten dan ook een bordje met ‘vol’ op. En laten het nieuws voorlopig maar voor wat het is.