Spring naar de content
bron: pexels

Jongeren vinden zichzelf minder handig in het verkeer

Ten tijde van de coronapandemie heeft het merendeel van de Nederlanders de auto vaker laten staan. Niet gek, want het dringende verzoek was om zoveel mogelijk thuis te blijven. Zo werkten veel mensen bijvoorbeeld (grotendeels) vanuit huis.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Hierdoor hebben we de auto tijdens de pandemie aanzienlijk minder gebruikt. Dit geldt niet alleen voor volwassenen, maar ook voor jongeren. Dit heeft de nodige gevolgen gehad. Uit onderzoek dat Interpolis in samenwerking met Motivaction hield, blijkt namelijk dat jongeren zichzelf tegenwoordig minderhandig vinden in het verkeer dan voor de pandemie. Aan dit onderzoek namen ruim 2000 Nederlanders deel, waaronder een groot aantal jongeren.

Meer dan een kwart is minder handig geworden
Een groot deel van de ondervraagde jongeren geeft aan dat zij minder handig geworden is in het verkeer. In totaal geeft 26% van de jongeren dit aan. Dit komt zeer waarschijnlijk doordat zij zich aanzienlijk minder op de weg begaven in de afgelopen periode. Zij volgden onderwijs vanuit huis en sommige (bij)banen werden ook niet meer op locatie uitgevoerd. Veel horecagelegenheden moesten hun deuren noodgedwongen sluiten, waardoor veel jongeren (tijdelijk) zonder werk kwamen te zitten (bron: CBS). Er was minder noodzaak om met de auto op pad te gaan, waardoor dit minder gedaan werd dan voor de pandemie.

Jongeren ervaren stress en voelen zich opgejaagd
Voor de coronapandemie stapten veel jongeren zonder problemen in de auto. Tegenwoordig zien we steeds vaker dat zij dit vervoermiddel liever laten staan en de fiets pakken of met het openbaar vervoer gaan. Dit komt doordat jongeren tegenwoordig (veel) meer stress ervaren en zich opgejaagd voelen tijdens het autorijden. De resultaten van het onderzoek wijzen uit dat liefst 35% van de jongeren stress ervaart als zij achter het stuur stappen. Daarnaast voelt een groot deel (42%) zich opgejaagd. Dit zit hem waarschijnlijk in de toegenomen verkeersdrukte. Tijdens de coronapandemie was er namelijk aanzienlijk minder verkeer op de weg dan gebruikelijk.

Steeds meer afleiding in het verkeer
De verminderde handigheid, het opgejaagde gevoel en de verhoogde mate van stress vergroten de kans op ongelukken. Toch zijn dit vandaag de dag niet de grootste oorzaken van aanrijdingen. Veel ongelukken worden tegenwoordig namelijk veroorzaakt door afleiding. Jongeren kijken namelijk met enige regelmaat op hun smartphone tijdens het rijden. Dit vergroot de kans op aanrijdingen, want je kunt immers niet tegelijkertijd op de weg en op jouw telefoon kijken. Daarom wordt het gebruik van een veilig rijden app gestimuleerd. Zo’n app helpt jongeren – en andere weggebruikers – om hun telefoon niet te gebruiken tijdens het autorijden.

Voorkom dat je zelf opdraait voor schade
Ondanks dat jongeren zich minder handig vinden, stappen zij vaak genoeg achter het stuur. Dit kan gevaarlijke situaties veroorzaken, met mogelijk een aanrijding tot gevolg. Uiteraard zijn het niet alleen jongeren die ongelukken veroorzaken. Ook andere weggebruikers kunnen door bijvoorbeeld afleiding even niet opletten. De kans op een aanrijding is hierdoor een stuk groter. Daarom is het van belang om je goed te verzekeren.

De goedkoopste verzekering bij een autoverzekeraar is de WA-verzekering, maar deze dekt alleen schade die je met jouw auto aanricht bij anderen. Wil je dat ook schade aan jouw eigen auto vergoed wordt? Kies dan voor WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco. Deze laatste verzekering wordt ook wel allriskverzekering genoemd. Dit komt doordat in principe alle schade die je veroorzaakt met jouw auto vergoed wordt, zelfs schade aan jouw eigen auto.