Spring naar de content

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering, wat is dat precies?

Er zijn veel verschillende soorten verzekeringen die ondernemers moeten hebben, maar één die vaak verkeerd wordt begrepen, is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die het bedrijf dekt tegen eventuele rechtszaken die zijn aangespannen door klanten of andere partijen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die bedrijven en andere professionals beschermt tegen de dreiging van een rechtszaak. Als een cliënt vindt dat de professional zijn werk niet naar behoren heeft gedaan, kan hij juridische stappen tegen hem ondernemen. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt het bedrijf tegen alle kosten die met de rechtszaak gepaard gaan, zoals juridische kosten en eventuele vergoedingen die de klant kan ontvangen.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken

Net zoals met andere verzekeringen is het altijd goed om te kijken wat bij je past, voordat je overgaat tot het afsluiten ervan. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken die je in eerste instantie op het oog hebt is dus wel aan te raden. Laat je, als je er niet uitkomt, adviseren door een professional. 

Waarom is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering belangrijk voor zzp?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is om meerdere redenen belangrijk voor zzp’ers. Ten eerste beschermt het de zelfstandige tegen de kosten van eventuele juridische stappen tegen hem. Ten tweede beschermt het de zelfstandige tegen de kosten van een eventuele vergoeding waarvoor hij aansprakelijk is. Aangezien zelfstandigen waarschijnlijk niet gedekt zijn door de verzekering van het bedrijf, is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering essentieel.

Wat als je wordt aangeklaagd zonder beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Als je zonder beroepsaansprakelijkheidsverzekering wordt aangeklaagd, kun je voor verschillende zaken aansprakelijk worden gesteld. Ten eerste kun je aansprakelijk zijn voor de vergoeding die de rechtbank toekent. Ten tweede kun je aansprakelijk worden gesteld voor de juridische kosten die de andere partij maakt. Ten derde kun je aansprakelijk worden gesteld voor de juridische kosten die je maakt als je de zaak verliest. Aangezien de beroepsaansprakelijkheidsverzekering al deze kosten dekt, is het belangrijk om als zzp’er zo snel mogelijk een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.