Spring naar de content
bron: pexels

Een echte kerstboom is zó 2020

Voor veel mensen gaat er niets boven een échte kerstboom in huis. En hoewel daar ook wel iets voor valt te zeggen – natuurlijker wordt het niet en die onbetwiste echte dennengeur in huis is heerlijk- zijn er ook genoeg redenen om in plaats van zo’n, letterlijk en figuurlijk, afgezaagde kerstboom te kiezen voor een hip en duurzaam alternatief. Al was het alleen al om na de feestdagen niet met zo’n treurige, stervende boom te blijven zitten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Geen dennennaald te bekennen

Terwijl je nog zit uit te brakken van oud en nieuw zie je er al tegenop. Die kerstboom moet je huis nog uit. En hoewel er allerlei handige trucjes zijn om dit zonder al te veel rommel te doen (leg de leeggehaalde boom op een laken en sleep hem naar buiten) zit je toch maanden later nog verdwaalde dennennaalden uit je hoogpolig vloerkleed te trekken. Vooral mensen die niet kunnen wachten tot de kerstvreugde begint en al heel vroeg een echte boom in huis halen zullen tussendoor ook regelmatig de stofzuiger moet pakken om vast een gedeelte van de boom op te zuigen. Wanneer je kiest voor een alternatieve kerstboom, zoals een houten kerstboom of een metalen kerstboom heb je dit probleem helemaal niet. Dat scheelt een hoop rommel.

Abboneer op een lidmaadschap

HP/De Tijd heeft een gratis app

Ontvang dagelijks actuele achtergrond, opinie en inspiratie op het nieuws op uw smartphone of tablet. Lees de actuele columns van onze website, blader door de laatst verschenen nummers en krijg exclusief toegang tot eerdere edities.

Download de app

Lekker makkelijk

Een alternatieve kerstboom hoef je alleen maar neer te zetten en te versieren. Een echte kerstboom is een stuk bewerkelijker. Want als je niet wilt dat je met de feestdagen alleen nog maar tegen wat half kale takken aankijkt zul je hem met enige regelmaat van water moeten voorzien, of je nou kiest voor een kerstboom met of zonder kluit. Het bewateren van de kerstboom is bovendien zo eenvoudig nog niet, aangezien de boom steeds breder wordt aan de onderkant. Dat vergt in ieder geval wel enige handigheid. Bovendien is een kerstboom vergelijkbaar met elke andere plant of boom. Wil je er zo lang mogelijk plezier van beleven dan moet je hem op de goede plek zetten en eerst even laten acclimatiseren. Zo kan de kerstboom niet zo goed tegen tocht en droge lucht. En zet je hem beter niet te dicht bij de verwarming. Een kerstboom van hout, metaal of een andere moderne variant van de kerstboom zoals een led-boom of kersthanger kan je neerzetten of ophangen waar je maar wilt.

Perfect voor kleine woonkamers

Niet iedereen heeft een kast van een huis waar met gemak een flinke kerstboom in past. Toch kun je ook in een kleine ruimte heel goed een gezellige kerstsfeer creëren met een mini kerstboompje of een alternatieve kerstboom of een mooi kerststuk. Heb je bijvoorbeeld wel kerstversiering in huis dan kun je er ook voor kiezen om een kamerplant als alternatieve kerstboom in te zetten. Ook kerstverlichting en versiering in een grote glazen pot is erg hip en sfeervol. 

Kies voor duurzaam

De discussie over de duurzame kerstboom barst elk jaar in december weer los. Tegenwoordig voelt het voor veel mensen niet goed om nog een boom te laten kappen die vervolgens op een grote hoop belandt of in brand wordt gestoken. Door te kiezen voor een alternatieve kerstboom kun je weer een boom dit lot besparen. Wil je toch per se een echte kerstboom dan kun je altijd nog kiezen voor een exemplaar met kluit, die je na de feestdagen in jouw tuin (die van een ander, of een volkstuin) kwijt kunt. Heb je ook die mogelijkheid niet, maar is kerst voor jou niet compleet zonder een echte kerstboom? Dan kun je ook nog een kerstboom adopteren of huren. Deze bomen gaan dan in januari gewoon weer de grond in om volgend jaar opnieuw versierd te worden als kerstboom. Een kunstboom kan natuurlijk ook, maar deze zijn gemaakt van plastic. Voor je je ecologische voetafdruk dan enigszins hebt gecompenseerd zit je soms wel twintig jaar met diezelfde kunstboom opgescheept. 

Alles kan en alles mag

Je kunt een echte kerstboom natuurlijk ook op allerlei verschillende manieren versieren, maar een boom is nu eenmaal een boom. Daar verander je niet veel aan. Als je besluit voor een hippe alternatieve kerstboom te gaan kun je er eentje kiezen uit de winkel, maar je kunt ook je eigen creativiteit aanboren. Wil je iets dat staat of hangt, aan de muur, of het plafond, midden in de kamer. Gebruik je hout, metaal, touw, lichtjes, kerstballen, dennentakken, of iets totaal anders? Denk vooral out of the box, want op die manier creëer je echt een unieke kerstboom. Wie weet zorg je wel voor een compleet nieuwe kerstbomentrend en wil iedereen volgend jaar jouw creatie in huis!

Een fijne kerst voor mens en dier

Elk jaar komen er weer tal van hilarische filmpjes voorbij op social media waarin kerstbomen heftig heen en weer zwiepen, met verstopt tussen de dennentakken een hysterische kat. Vaak gaat de hele boom dan ook nog eens om, naalden en gebroken kerstballen overal, kortom; chaos. Heel grappig om te zien natuurlijk, maar als het jouw kerstboom is, is het wel iets minder leuk. Sommige honden en katten nemen ook graag een hap uit de kerstboom of eten de naalden op. Wat veel mensen niet weten is dat dit niet helemaal zonder risico is. De naalden zijn scherp en kunnen schade aan de darmen toebrengen en ze zijn bovendien ook nog eens giftig voor je huisdieren. Net als het water waar de boom in staat en waar honden en katten graag uit mogen drinken. Ook de scherpe scherven van een kerstbal kunnen voor problemen zorgen als hond of kat er met de kussentjes onder zijn voeten op gaat staan. En een konijn dat besluit om het snoer van de kerstverlichting door te knagen heeft ook geen gelukkig kerstfeest. Wanneer je kiest voor een alternatieve kerstboom, bijvoorbeeld eentje van metaal die je aan de muur kunt hangen, of een houten kerstboom, houten ladder, of klimrek, is de kans veel kleiner dat je kerstversiering zal sneuvelen of je huisdier gewond raakt.