Spring naar de content
bron: pexels

Kerststress? Niet nodig met deze tips

Het lijkt zo gezellig en knus, de kerstdagen doorbrengen met je familie, helaas is het voor veel mensen iets waar behoorlijk tegenop wordt gekeken. Want, wat staat er op het menu? Wanneer met welke familie kerst vieren? En hoe wordt er gereageerd op de nieuwe vriend van je zus met kinderen? En dan nog al die cadeaus die je nog moet kopen…

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Juist tijdens de kerstdagen kunnen de spanningen hoog oplopen. Al die voorbereidingen vooraf en hoe perfect verlopen de kerstdagen zelf? In werkelijkheid is het langdurig zitten, praten met elkaar en heel eerlijk: je samen vervelen. Doordat je je familie langer dan anders ziet kan dat de nodige ergernissen en ruzies met zich meebrengen. Daarom hier zeven tips hoe je zonder kleerscheuren de feestdagen doorbrengt en het bovenal gezellig houdt. 

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

1. Maak met je partner goede afspraken 

Geen zin om ieder jaar met je schoonfamilie te gourmetten? Breng je de feestdagen liever met je eigen gezin door in een vakantiepark? Praat er op tijd over met je partner zodat je hierover afspraken kunt maken. Bijvoorbeeld het ene jaar wel met de familie en het andere jaar met je eigen gezin iets ondernemen. Overigens kan je ook een middenweg zoeken door bezoekjes niet te lang te maken, hierdoor hou je tijd voor je gezin over. Of spreek iets met de hele familie af met oud en nieuw. 

2. Vraag familieleden om hulp 

Heb jij dit jaar belooft om het kerstdiner voor te bereiden en heb je daar nu al slapeloze nachten van? Kerst brengt een hoop geregel met zich mee en dat kost bakken energie. Schroom niet om hulp te vragen aan familieleden. Maak een lijst van taken en vraag of een ander hier iets van op wil pakken of vraag naar ideeën. Waarschijnlijk vinden de anderen het leuk om mee te helpen. Dat scheelt jou tijd. Je hoeft het overigens niet te ingewikkeld te maken. Of vraag iemand anders op de dag zelf om mee te helpen in de keuken als het je te veel wordt. Wees je ervan bewust dat je er heus niet alleen voor staat, dat scheelt een hoop stress. 

3.  Vermijd stresssituaties 

Voordat de kerst aanbreekt is het de kunst om sommige situaties te vermijden. Bijvoorbeeld het boodschappen doen. Niets is zo vervelend om rond te lopen in een overvolle supermarkt. Bovendien loop je het risico dat bepaalde ingrediënten uitverkocht zijn wanneer je op het laatste moment boodschappen gaat doen. Bestel je boodschappen op tijd online of haal ze op bij een afhaalpunt. 

Hetzelfde geldt voor cadeaus. Het laatste weekend voor kerst is het ontzettend druk in de winkelstraten. Daar wordt je niet blij van. Heb je nog niets ingekocht dan kan je iemand een beleving cadeau doen. Een dagje uit. Daar heb je meer plezier van dan op het laatste moment nog iets zien te scoren. 

Wat je zeker nooit moet doen is een nieuw gerecht op het menu zetten met kerst. Wanneer je huis vol zit met gasten en het gaat mis dan voel je je zo ongelukkig. Kook gewoon je succesnummer waarvan je weet dat het in de smaak valt.  

4. Focus je op de belangrijke dingen

Kerst gaat om samen zijn. Hou het simpel, je hebt echt niet een perfect gedekte tafel en een luxe vijf gangen diner nodig om het gezellig te hebben. Stress om een bepaald cadeau, paniek in de keuken om een mislukt gerecht, kapotte kerstverlichting buiten: het is totaal niet belangrijk meer als je iemand verliest waar je van houdt. Wees je er van bewust dat samenzijn met je naasten het enige echte belangrijke is wat telt met kerst. 

5. Verwacht geen wonderen

Kerst moet natuurlijk perfect zijn, maar de realiteit is anders. Lukt het je normaliter niet om een goed gesprek met je schoonmoeder te voeren dan is dat met kerst niet opeens verandert. Wees blij dat ze altijd voor je klaarstaat en accepteer dat een diepzinnig gesprek er niet in zit. Zo’n gesprek kan je prima met iemand anders voeren. En erger je je aan de tafelmanieren van je broer? Misschien is jouw zoon of dochter erg blij met zijn oom. Ga daarover niet klagen en zie de positieve kanten. 

Op social media ziet alles er harmonieus uit met de kerstdagen. Kinderen maken geen ruzie, een bad hairday bestaat niet en zelf zie je er prachtig uit in je kerstjurk. Geen vlek op te zien. In het echt gaat het niet zo. Stel daarom je verwachtingen bij. Tijdens kerst is alles niet opeens anders. Ga er maar vanuit dat er dingen mis lopen, want niets is perfect, zelfs de feestdagen niet. 

6. Zorg goed voor jezelf 

December is de maand waarin we helemaal los gaan met eten en drankjes. Veel te veel in een korte tijd. Niet alleen die twee kerstdiners, maar ook het Sinterklaasfeest, de kerstborrels en de oliebollen met Oud & Nieuw zorgen ervoor dat het uit de hand kan lopen. Zorg daarom goed voor jezelf en beweeg voldoende, eet tussen de feestjes door gezond en slaap voldoende. Hierdoor voel je je fit. 

Wanneer het buiten koud is ben je geneigd om thuis te blijven van het sporten, maar het is verstandig om te blijven bewegen. Niet alleen ter compensatie van al het lekkers in december, maar het vermindert stress. Je voelt je gelukkiger, omdat je endorfine aanmaakt en dit hormoon zorgt ervoor dat je positief gaat denken. Door te sporten maak je je hoofd leeg en je krijgt energie. Blijf daarom niet op de bank zitten en kom in beweging! Ga fietsen, wandelen, naar de sportschool of ga lekker voetballen met vrienden. 

7. Geniet! 

Met kerst krijg je een speciaal gevoel, het is een bijzondere periode om samen te genieten met je familie en vrienden. Laat dit niet overschaduwen door je perfectionisme. Het zou jammer zijn dat je vanwege de kerststress niet kan genieten. Wanneer je om wat voor reden dan ook niet houdt van de decembermaand, probeer dan toch om de positieve kanten van deze tijd te zien ondanks ellende. Tel je zegeningen, er is altijd wel iets om dankbaar voor te zijn. 

Door bovenstaande tips op te volgen kan kerstmis een fijne tijd worden voor jezelf en je dierbaren. Wanneer jij rustig en ontspannen bent willen mensen graag in jouw bijzijn zijn. Zo zorg je ervoor dat Kerstmis een leuke tijd wordt, met tijd voor jezelf en je dierbaren.