Spring naar de content

Tuin winterklaar maken in een aantal simpele stappen

Zodra de bladeren beginnen van kleur te veranderen, de lucht frisser wordt en de nachten kouder,  is het weer de tijd van het jaar om je tuin winterklaar te gaan maken. Het is tijd om de planten te bedekken en ervoor te zorgen dat de composthoop klaar is. En als het voorjaar weer aanbreekt, dan kun je weer mooie planten kopen waar je in de lente en zomer weer enorm van kunt genieten!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Snoei de uitgebloeide planten en plant nieuwe bollen

Snoei alle dode planten, bladeren en takken in je tuin. Verwijder het blad en het plantmateriaal en gooi het op de composthoop. De bladeren dienen als natuurlijke mulch en beschermen de grond tegen de kou. Knip de dode planten en takken af ​​met een snoeizaag of een snoeischaar. Vergeet niet dikke werkhandschoenen te dragen. De snoeizaag is handig wanneer je takken moet snoeien die te dik zijn om met een snoeischaar te knippen. 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Plant vervolgens voorjaarsbollen zoals narcissen, narcissen, hyacinten, tulpen, krokussen en sneeuwklokjes. Plant ze in potten of in de volle grond. Plant de bollen in groepen of in een enkele rij. Geef de bollen water en zet ze op een zonnige plek.

Snoei de hagen en struiken 

Snoei de hagen en je groenblijvende struik nog een laatste keer, voordat de winter aanbreekt. Je kunt de hagen snoeien met een heggenschaar of snoeischaar. Heggenscharen zijn handig als je de takken vanaf de bovenkant moet knippen. Takkenscharen zijn nodig als je de takken vanaf de onderkant wilt snoeien. Houd de haaglijn zo strak mogelijk. De haaglijn is de grens van de haag. Verwijder alle dode takken en plantmateriaal en gooi ze op de composthoop. Zet de struiken vast met stokken, deze kun je als de winter voorbij is weer verwijderen.

Bescherm voor vorstgevoelige planten voor tegen de vorst.

Vorstgevoelige planten zoals rozen, tulpen, krokussen en viooltjes moeten worden beschermd tegen de kou. Daalt de temperatuur tot 0 graden Celsius, dan moet je de planten beschermen. Het is het beste om een ​​vel plastic te gebruiken om de planten te beschermen. Bind het vel plastic aan de planten met een touwtje. Maak gaten in het plastic waar de takken zitten. Bevestig het bladplastic op de grond met stenen.

Hark het blad van het gazon.

Hark het blad van het gazon met een tuinhark om snippers en bladeren te verwijderen. De bladeren kunnen worden gebruikt voor compostering. De snippers kunnen worden gebruikt als mulch. Bladeren kunnen zorgen voor gladheid, alleen daarom al is het verstandig om alles weg te halen.

Sluit buitenkranen, leeg bakken en gieters

Draai alle buitenkranen dicht en leeg alle bakken en gieters om vorstschade te voorkomen. Berg ook al het tuingereedschap binnen op, zodat het niet roestig kan worden of stuk gaat. Een goede plek om alles op te bergen is de schuur. Zo heb je het niet in huis liggen en is alles keurig opgeruimd. Op deze manier weet je in het voorjaar ook meteen alles weer te vinden, als je opnieuw aan de slag gaat in de tuin.