Spring naar de content

Verkeerde zithouding funest voor gezondheid

“Ga rechtop zitten!” Bijna iedereen krijgt dit in zijn of haar jeugd wel eens te horen. Ouders zeggen dit meestal tegen kinderen die teveel voorover zitten of lui op de bank hangen en dat is niet voor niets.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Helaas vergeten velen het wijze advies, met alle gevolgen van dien. Verkeerd zitten kan namelijk erg schadelijk zijn voor de gezondheid. Zeker als u al jaren op de verkeerde manier zit, vraagt u helaas om problemen. De gezondheidsklachten die ontstaan zijn zeer uiteenlopend. Ze variëren van pijn in de rug, nek en schouders tot een verminderde doorbloeding en spijsverteringsklachten. 

Abboneer op een lidmaadschap

HP/De Tijd heeft een gratis app

Ontvang dagelijks actuele achtergrond, opinie en inspiratie op het nieuws op uw smartphone of tablet. Lees de actuele columns van onze website, blader door de laatst verschenen nummers en krijg exclusief toegang tot eerdere edities.

Download de app

De negatieve effecten van verkeerd zitten

Hangt u graag achterover in uw stoel of bank? Dan is de kans erg groot dat uw rug onvoldoende steun krijgt. Hierdoor belast u de rug teveel. Na een poosje zitten zult u dit vaak al merken. Veel mensen negeren dit echter en veroorzaken zo onbewust allerlei gezondheidsproblemen. Vaak gaat het dus om rugklachten. Om hier weer van af te komen, is in de meeste gevallen een behandeling bij een manueel therapeut of fysiotherapeut nodig. Soms is zelfs een operatie noodzakelijk. Behalve problemen met de wervelkolom kunt u ook last krijgen van onder meer spierpijn, gevoelige gewrichten, huidirritatie en moeite met ademhalen. Negatieve effecten van een verkeerde zithouding zijn te voorkomen door regelmatig anders te gaan zitten. Daarnaast is het gebruik van een relaxstoel die past bij uw lichaamsbouw aan te bevelen. 

Vormgeving stoel van groot belang

Het is erg belangrijk dat de vorm van uw stoel aansluit op de maten van uw lijf. Een goede stoel voldoet aan vijf voorwaarden. De zithoogte, zitdiepte, zithoek, lendensteun en armleuninghoogte moeten passen bij uw lichaam. Wie te hoog zit knelt de zenuwen en aderen in de benen af. Als u te laag zit, neemt uw rug veelal een bolle vorm aan en hierbij knelt u wellicht uw darmen af. Bij een juiste zithoogte staan uw voeten recht op de grond en maken uw knieën een hoek van negentig graden. Veel stoelen en banken hebben een zitdiepte die te groot is. Hierdoor zakt u teveel onderuit. Dit gebeurt ook als de zithoek niet goed is. Verder geeft niet ieder zitmeubel de juiste ondersteuning aan de lage rug, oftewel het lendengebied. De lendensteun moet de juiste dikte hebben en op de juiste hoogte zitten. Op deze manier krijgt de holling van uw rug voldoende steun. Tot slot helpen armleggers die op de goede hoogte staan bij het aannemen van een gezonde zithouding. Ze voorkomen bijvoorbeeld dat u spanning in uw schouders en nek opbouwt.

Beter relaxen in stoel op maatZit u eigenlijk niet zo goed en heeft u behoefte aan meer zitcomfort? Laat u dan adviseren door een deskundige en schaf een op maat gemaakte relaxfauteuil aan. Breng een bezoek aan een showroom om u goed te oriënteren en stoelen uit te proberen. Ter plekke zal een adviseur u graag helpen bij het bepalen van de juiste maten voor uw eigen design relaxbank of -stoel.