Spring naar de content

Is 2022 het goede jaar om een nieuw huis te bouwen?

In deze tijd is het de periode waarin we terugkijken op een veelbewogen jaar. Zitten we eenmaal in het nieuwe jaar dan is het ook tijd om plannen te gaan maken. Wonen we nog lekker en is het werk wat we doen nog iets wat we een lange tijd willen doen? Zijn we toe aan een carrièreswitch of verhuizing naar het droompaleis wat we altijd al voor ogen hebben?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

We kijken naar 2021 als het jaar waarin we veel op opgesloten zaten en in lange periodes thuis moesten werken. We hebben inmiddels onze werkplek in huis volledig ingericht en zullen dat thuiswerken in de toekomst waarschijnlijk veel blijven doen. Is die thuiswerkplek wel ideaal en toekomstproof of denken we er aan om in een nieuwe omgeving te gaan werken en wonen. Het is nu de tijd om daar even bij stil te staan. 

Abboneer op een lidmaadschap

HP/De Tijd heeft een gratis app

Ontvang dagelijks actuele achtergrond, opinie en inspiratie op het nieuws op uw smartphone of tablet. Lees de actuele columns van onze website, blader door de laatst verschenen nummers en krijg exclusief toegang tot eerdere edities.

Download de app

Investering

Nu er nog steeds sprake is van een flinke oververhitting van de woningmarkt, ligt de mogelijkheid voor nieuwbouw misschien meer voor de hand. Soms zijn de meest voordehand liggende mogelijkheden over het hoofd gezien. Zo kun je met een goed isolatieplan je huis een flinke meerwaarde geven. Vooral huizen die rond of voor 1985 zijn gebouwd, hebben nog houten vloeren. Steek je hoofd dus eens door het vloerluik en kijk hoe de toestand van je houten vloer is. Dan kun je meteen zien of het de moeite loont om houtenvloer isoleren op je to-do lijstje te zetten. 

Nieuwbouw of verbouw

Wie nog niet is verhuisd of definitief plannen heeft gemaakt om nieuw te bouwen, zal flink balen dat de beslissing voor dat laatste niet eerder genomen is. Binnen een jaar is de vraagprijs van een huis maar liefst twintig procent gestegen. Bovendien is het bouwmateriaal ook flink duurder geworden. Al met al flinke tegenvallers voor wie ambitie heeft een nieuwe woonhuis te betrekken.

Bouwkosten

Zo is de prijs van hout het afgelopen jaar behoorlijk gestegen. En wat te denken van de betonprijs, die gaat naar verwachting in 2022 naar een hoger niveau. Toch kan het nu het juiste ogenblik zijn om je droomhuis te gaan bouwen, want de houtprijs daalt op dit ogenblik weer. Streep je dat weg tegen de hoger wordende betonprijs dan zal die door de lagere kosten voor hout weggestreept worden. Er zijn tegenwoordig ook veel mogelijkheden om je huis duurzaam te bouwen. Dat kan met gecertificeerd hout zelfs in de vorm van prefab. Prefab is tegenwoordig beslist niet saai of dertien uit een dozijn. Met zelf uit te zoeken modules, materialen en kleuren is geen enkel prefab huis meer hetzelfde. Je kunt zelf je droomvilla helemaal op basis van prefab realiseren. Je kunt zo op een makkelijke manier berekenen wat dit gaat kosten. De spouwmuurisolatie kosten en vloerisolatie kosten worden hierbij vanzelfsprekend meegenomen. Laat je hierbij adviseren door een onafhankelijke partij.

Voornemen

Als verhuizing je eerste goede voornemen is, dan is het nu de tijd om door te pakken. Het ligt niet in de verwachting dat de materiaalprijzen onderhevig zullen zijn aan grote veranderingen. Waar de keuze ook op valt het zal in deze tijd met nog steeds stijgende huizenprijzen een goede investering blijven om nieuw te bouwen of te renoveren.