Spring naar de content

Kiest u bij letselschade voor een advocaat of een jurist?

Wanneer u het slachtoffer bent geworden van een ongeval buiten uw schuld om, heeft u in de meeste gevallen recht op een vergoeding in de vorm van letselschade.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Daarvoor moet de partij die het ongeval heeft veroorzaakt aansprakelijk worden gesteld, om zo vervolgens de schadeclaim te kunnen indienen. Omdat een letselschade claim indienen vaak veel specifieke kennis op het gebied van het aansprakelijkheidsrecht vergt, is het verstandig om een letselschadespecialist in te schakelen. Dit is in de meeste gevallen een letselschade jurist of een letselschade advocaat. Hoewel beide veel overeenkomsten hebben, zijn er wel degelijk belangrijke verschillen waar je rekening mee dient te houden bij het kiezen tussen een jurist of een advocaat. 

De verschillen tussen een letselschade advocaat en een letselschade jurist

Het verschil tussen een letselschade advocaat en een letselschade specialist zit hem met name in de bevoegdheid tot procederen. Wanneer u een letselschade advocaat inschakelt, mag deze ook te allen tijde en in alle gevallen voor u procederen. Dit is nodig als uw zaak voor de rechter moet komen, bijvoorbeeld wanneer de tegenpartij de aansprakelijkheid ontkent of wanneer u het niet eens kunt worden over de hoogte van de schadevergoeding. Dit laatste is meestal het geval bij immateriële schade die is opgelopen, zoals pijn, verdriet, leed of het niet meer kunnen leven van uw leven zoals u gewend was. Een letselschade jurist mag dus in principe niet procederen, al bepaalde beperkingen waarin het weer wel zou kunnen. Letselschade advocaten hebben na hun studie rechten langer en specifieker doorgestudeerd dan letselschade juristen, die na hun studie in de meeste gevallen direct het werkveld in zijn gegaan. 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

De titel ‘advocaat’ is beschermd. Advocaten staan ook onder controle van de Orde van Advocaten. De titel ‘jurist’ niet direct beschermd. Letselschade advocaten moeten zich ook houden aan wettelijk bepaalde gedragsregels. Een van die gedragsregels is dat letselschade advocaten niet kunnen werken volgens het ‘no cure, no pay’-principe, waardoor het risico bestaat dat u (veel) geld kwijt bent aan een letselschade advocaat, bijvoorbeeld omdat de aansprakelijkheid van de tegenpartij niet bewezen kan worden. Een letselschade jurist kan wel werken volgens dit principe, waardoor u in de meeste gevallen dus kosteloos gebruik kunt maken van de diensten van een jurist. 

De belangrijkste verschillen tussen een letselschade advocaat en een letselschade jurist op een rij

  • Een letselschade advocaat heeft na zijn studie rechten nog een gespecialiseerde opleiding gevolgd 
  • Een letselschade advocaat mag altijd voor u procederen 
  • Letselschade advocaat is een beschermde titel 

Wanneer kies je voor een letselschade advocaat en wanneer voor een jurist?

Kiezen voor een letselschade advocaat hoeft dus niet wanneer het heel duidelijk is wie er aansprakelijk is voor de aansprakelijkheid en een gang naar de rechter dus uitgesloten is. In de praktijk komt ongeveer slechts 5% van alle zaken op het gebied van aansprakelijkheid en letselschade voor de rechter. In de overige 95% van de gevallen volstaat dus de hulp van een letselschadejurist, omdat zij u net als een advocaat goed kunnen bijstaan bij het verhalen van letselschade.