Spring naar de content

Schadevergoeding, wat is het en zijn er verschillende vormen?

Schadevergoeding na letselschade klinkt misschien als een ingewikkelde term. Maar dat is het zeker niet. We leggen het in dit artikel graag aan u uit. Want wat is letselschade nu precies? Zijn er verschillende vormen van letselschade te onderscheiden, en maakt dat nog uit voor een eventuele schadevergoeding? Genoeg vragen, zoals u kunt lezen. Laten we beginnen met het beantwoorden van deze vragen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Wat is letselschade?

Laten we bij het begin beginnen: wat is letselschade? Als u een ongeval is overkomen, kunt u letselschade opgelopen en heeft u mogelijk recht op schadevergoeding. U kunt materiële en immateriële schade lijden als gevolg van lichamelijk en/of psychisch letsel. Dan komen we direct bij de tweede vraag die we in de inleiding beschreven. Zijn er verschillende vormen van letselschade en heeft dit gevolgen voor een schadevergoeding? Het korte antwoord is ja. Verderop in dit artikel zullen we daar nog verder op ingaan.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Letselschade is dus schade als gevolg van een ongeval. Dat kan door van alles veroorzaakt worden, denk aan een verkeersongeval, een arbeidsongeval, een ongeval in huis, een ongeluk tijdens de vakantie, een ongeval tijdens het sporten. Maar het kan ook door dieren worden veroorzaakt, denk aan een beet van een hond of een ongeluk tijdens het paardrijden.

Verschillende vormen van schadevergoeding

We beschreven het al kort; er zijn verschillende vormen van letselschade en dus ook van schadevergoeding. De twee voornaamste vormen zijn materiële schade en immateriële schade. Materiële schade is het makkelijkst uit te leggen. Dit is schade aan uw persoonlijke eigendommen en schade die goed in geld is uit te drukken. Denk aan de schade aan uw auto, motor of fiets, maar ook de schade aan uw kleding, computer of mobiel. Verder zijn dit bijvoorbeeld de kosten voor het ziekenhuis, vervoerskosten, medische kosten en kosten voor hulpmiddelen tijdens uw herstel.

Immateriële schade is lastiger in geld uit te drukken en heeft betrekking op de psychische schade die u heeft opgelopen als gevolg van een ongeval. Hierbij moet u bijvoorbeeld denken aan verkeerstrauma’s, als u de weg niet meer op durft. Angst voor honden wat is ontstaan als gevolg van een hondenbeet. Maar het kan ook (tijdelijk) verminderde levenslust zijn of slaapstoornissen die het gevolg zijn van een ongeval.

Schakel juridische hulp in voor een passende vergoeding

Het kan zeker uitmaken voor de hoogte van uw schadevergoeding, welke vorm van letselschade u heeft opgelopen. Is er psychische schade, waardoor u langere tijd niet kunt werken? Dan kan het zo zijn dat de vergoeding hoger is, dan wanneer er naast lichte verwondingen alleen materiële schade aan uw voertuig is ontstaan.

Het is altijd verstandig om betrouwbare juridische hulp in te schakelen als u betrokken bent geraakt bij een ongeval waarbij u letselschade heeft opgelopen. JBL&G heeft ervaren letselschadejuristen in dienst die alles op alles zetten om uw schade volledig vergoed te krijgen. Wij helpen u graag met een snelle, daadkrachtige behandeling van uw zaak.

Heeft u het vermoeden dat u mogelijk recht heeft op schadevergoeding als gevolg van een ongeval? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen u kosteloos helpen.