Spring naar de content

Helmplicht snorscooters uitgesteld

Er wordt al sinds 2019 tegenaan gehikt en nu is de landelijke helmplicht voor scooters met een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur opnieuw uitgesteld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Was de verwachting dat de maatregel op 1 juli 2022 in zou gaan, is deze nu weer uitgesteld tot ten minste 1 januari 2023. Er worden diverse redenen voor de vertraging gegeven. Zo zijn er in Nederland niet genoeg helmen op voorraad om iedereen tijdig aan een geschikt exemplaar te helpen en ook hebben de aanbieders van deelscooters meer tijd nodig om zich op een helmplicht voor te bereiden.  

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Word met één click op de doneerknop donateur en steun daarmee de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd.

Doneren


Wat zijn de nieuwe regels?

Tot nu toe hoeven bestuurders en passagiers op een snorfiets vaak geen helm te dragen. In sommige steden geldt echter al wel een helmplicht voor snorscooters, zoals in delen van Amsterdam en in delen van Utrecht. De reden dat daar al een helmplicht geldt, is omdat snorfietsen er verplicht op de rijbaan moeten rijden. De gedachte achter de voorgestelde landelijke helmplicht, die waarschijnlijk op 1 januari 2023 ingaat, is dat dit jaarlijks gewonden en doden in het verkeer gaat schelen. 

Waarom is de helmplicht uitgesteld?

Het duurt op dit moment gemiddeld meer dan een jaar voordat een nieuw geproduceerde helm in de winkel ligt. Daardoor is het niet mogelijk om alle snorfietsers voor 1 juli 2022 van een geschikte helm te voorzien. Om ervoor te zorgen dat de nieuwe streefdatum wel gehaald wordt, mag je straks op de snorfiets ook gebruik maken van een helm die eigenlijk bedoeld is voor op snelle elektrische fietsen. Deze ‘speedpedelec-helmen’ zijn lichter dan een reguliere scooter helm en zijn door de betere ventilatie comfortabeler te dragen.

Snorfiets ombouwen naar bromfiets

Wanneer de helmplicht eenmaal is ingevoerd, heeft een snorscooter eigenlijk nog maar weinig voordeel ten opzichte van een bromscooter die 45 kilometer per uur mag rijden. Daarom is de verwachting dat veel bezitters van snorfietsen hun voertuig in het komende jaar om gaan laten bouwen naar 45 kilometer per uur. Hiervoor zijn een aantal kleine technische aanpassingen aan het voertuig nodig en daarna moet deze opnieuw worden gekeurd door de RDW.