Spring naar de content

Een geautomatiseerde woning, hoe smart is dat?

Het officiële, technische begrip van een smart home is domotica. Steeds vaker wordt technologie en diensten toegepast in een woning om het comfort te verhogen. Domotica is een samentrekking van het Latijnse woord domus, wat huis betekent, en tica: de toegepaste wetenschap. Maar welke oplossingen zijn er allemaal te vinden op het gebied van de smart homes?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Geschiedenis van de automatisering

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Eigenlijk is de automatisering begonnen binnen de industrie. Vervolgens zijn de slimme oplossingen geplaatst in woningen van mensen met een functiebeperking. De autonomie van deze personen werd hiermee vergroot. Sinds eind jaren 90 worden de smart homes toepassingen steeds meer in woningen gebruikt. Inmiddels heeft meer dan de helft van de huishoudens wel een smart home-apparaat in huis. Standaard zijn de technologieën aangesloten op het internet. In veel gevallen kunnen deze toepassingen op afstand worden bediend. Denk eens aan het licht aandoen wanneer je op vakantie bent, om zo aanwezigheid te simuleren. Of de kachel vast aanzetten, zodat je in een verwarmde woning binnenkomt. 

Slimme verlichting

Waarschijnlijk is de meest bekende oplossing de op afstand bestuurbare verlichting. Van de olielamp naar de knop aan de muur, om uiteindelijk met de stem bediend te worden. Vanuit je luie stoel geef je Google Home of Amazon Alexa de opdracht om de lampen aan te doen en luttele seconden later zit je in een verlichte woning. Er zijn zelfs televisies die gekoppeld kunnen worden aan de lampen, denk aan de Philips Ambilight gekoppeld aan Philips Hue. 

Wakker met een verse bak koffie

Ook in de keuken zijn veel slimme apparaten te vinden. Wil je ’s ochtends wakker worden en geen koffie meer hoeven zetten? Veel koffiezetapparaten beschikken over een instelbare timer. Maar er zijn ook hele slimme koelkasten. Wanneer je in de supermarkt staat en je weet niet zeker of je nog melk moet meenemen, check je je smartphone om erachter te komen of dit nog op voorraad is. Je kunt zelfs tv-kijken tijdens het koken via het touchscreen beeldscherm. Nog even en de koelkast brengt jou een ijskoud biertje!

Rolgordijnen met stembediening

Ook zonwering en raamdecoratie kan op afstand bestuurd worden. Dit kun je bijvoorbeeld kopen bij Smartblinds slimme raamdecoratie. Met jouw stem kun je de rolgordijnen en duo-rolgordijnen bedienen, maar je kunt ook vanaf een andere locatie de slimme rolgordijnen laten zakken of omhoog doen. Zo zorg je altijd voor de perfecte lichtinval in jouw huis. Met de gratis stalenwaaier-service kun je de perfecte gordijnen voor jouw interieur vinden.

Ook op het gebied van veiligheid zijn de laatste jaren ontzettend veel mooie oplossingen ontstaan. Rookmelders die aangeven dat er rook is en die jou vertellen wat je moet doen, bijvoorbeeld. Dit is extra handig voor gezinnen met kinderen. Maar ook het inbraakalarm, waarbij je op jouw telefoon een melding krijgt. Zo kun je extra snel de politie inschakelen. Ook de slimme deurbellen kunnen ervoor zorgen dat je ongewenst bezoek binnen enkele seconden doorhebt. Met een smart home verhoog je het gevoel van comfort en veiligheid. Daarnaast zijn de meeste oplossingen enorm duurzaam.