Spring naar de content

Gezond thuiswerken: zo blijf je actief tijdens je werkdag

Ondanks alle goede voornemens om nu toch écht actief en fit te worden in het nieuwe jaar, blijkt het in de praktijk knap lastig. Na een lange thuiswerkdag is de drempel extra hoog om de wandelschoenen aan te trekken voor een frisse wandeling, nu het na werktijd donker, guur en druilerig is. En dat ritje naar de sportschool? Dat zit er ook nog even niet in. Het resultaat: na die lange thuiswerkdag, die je ook al zittend doorbracht, plof je ’s avonds op de bank. Weg goede voornemens. Gelukkig is dat niet nodig. Want ook tijdens het thuiswerken blijf je, met de juiste tips & tricks, fit en actief. Officetopper denkt met je mee.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Het klinkt cliché, maar niets is minder waar: zitten is het nieuwe roken. En we zitten gedurende de dag heel wat af. Zeker nu we thuiswerken. Want hoewel we op kantoor nog regelmatig een wandeling maken naar de koffieautomaat, de printer of die ene collega – in huis is alles toch een stukje dichterbij én word je ook nog eens minder afgeleid. Zo werk je al gauw een aantal uren achtereen in dezelfde zithouding, met vervelende hoofdpijn, vermoeide ogen en nare rugklachten als gevolg. En dus is het zaak om dat zitten naar een minimum te beperken en voldoende afwisseling in je werkdag te brengen.

Abboneer op een lidmaadschap

HP/De Tijd heeft een gratis app

Ontvang dagelijks actuele achtergrond, opinie en inspiratie op het nieuws op uw smartphone of tablet. Lees de actuele columns van onze website, blader door de laatst verschenen nummers en krijg exclusief toegang tot eerdere edities.

Download de app

Zittend en staand werken met een zit-sta bureau

Haast onmisbaar op je thuiswerkplek is daarom een zit-sta bureau. Zo’n bureau is eenvoudig in hoogte verstelbaar met een handslinger of een motor, waardoor je in een handomdraai wisselt tussen staand en zittend werken. Die afwisseling zorgt er weer voor dat je ruggenwervel niet statisch belast wordt, waardoor je vervelende rug- en nekklachten voorkomt. Daarnaast zorgt afwisseling ook voor meer energie en een verhoogde productiviteit. En omdat je je buik-, rug- en beenspieren aanspant tijdens het staan, zorg je ook nog eens voor een betere houding. Win-win, dus! Door het ruime aanbod aan zit-sta bureaus van Officetopper maak je bovendien altijd een keuze die bij jou past, zowel als het gaat om budget, als om kleuren en stijlen.

Creëer afwisseling tijdens je werkdag

Om gezond te blijven tijdens je thuiswerkdag, is afwisseling key. Een zit-sta bureau is hierbij al een heel goed begin – zeker als je hierbij aanhoudt dat je zo’n vier tot zes keer per dag wisselt van houding én nooit langer dan één uur achter elkaar staat. Maar dat is nog niet alles. Het uitgangspunt voor een actieve werkdag is om ieder uur even op te staan en een korte wandeling te maken. Haal bijvoorbeeld een glas water in de keuken, loop even naar zolder voor de was of doe wat strekoefeningen achter je (zit-sta) bureau. Vergeet je in je opperste concentratie de tijd? Zet dan een wekker, zodat je ieder uur wordt herinnerd om even op te staan. Een korte break is altijd goed – en je zult merken dat je hierna een stuk energieker terug aan de slag gaat.

Blijf actief

Natuurlijk zijn er nog een hoop andere tricks om meer activiteit in je werkdag te brengen. Wacht bijvoorbeeld niet tot ná je werkdag als je een rondje wilt wandelen, fietsen of hardlopen, maar trek je sportschoenen aan tijdens de lunch. Zo doe je wat frisse lucht op, en geniet je ook nog eens van het daglicht. Ook dat zorgt voor meer energie in de middag. Daarnaast is het aanschaffen van een balanskruk of -stoel een echte aanrader als je snel last hebt van je rug: met zo’n kruk zorg je ook tijdens het zitten voor een actieve houding, doordat je je buik- en rugspieren continu aanspant om in balans te blijven. Zo hoef jij je niet meer schuldig te voelen als je na werktijd op de bank ploft.