Spring naar de content
bron: pexels

Lening aanvragen? Deze documenten moet je aanleveren

Misschien heb je er wel eens over nagedacht: geld lenen. Je kunt dit doen bij een familielid of kennis, maar ook kun je hiervoor terecht bij een bank of financieringsmaatschappij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Bij deze laatste twee word je zorgvuldig gescreend en dat is niet voor niets. Het moet namelijk voor jezelf én voor de kredietverstrekker veilig zijn zodat je later niet in de financiële problemen kunt komen. Er zijn een aantal standaard documenten die je moet aanleveren om een lening aan te kunnen gaan. Er kunnen altijd nog extra documenten worden gevraagd, passend bij jouw persoonlijke situatie. Denk dan bijvoorbeeld aan een arbeidsovereenkomst of een bewijs van de uitkering die je ontvangt. De kredietverstrekker zal dit aan je laten weten als dit het geval is. 

Kredietovereenkomst

Om een lening aan te kunnen vragen dien je een getekende kredietovereenkomst aan te leveren.  In een kredietovereenkomst staan alle gegeven en afspraken die betrekking hebben op de lening die je wilt afsluiten. 

  • Jouw persoonlijke gegevens zoals jouw naam, geboortedatum, adres en telefoonnummer
  • De gegevens van de kredietverstrekker. Een goed voorbeeld van een betrouwbare partij is Findio. Op de website kun je alle informatie vinden die nodig hebt en een berekening maken van de kosten. 
  • Het soort lening dat wordt afgesloten (bijvoorbeeld een persoonlijke lening of een doorlopend krediet)
  • De duur van de kredietovereenkomst, met een begin- en einddatum.
  • Het bedrag dat je gaat lenen
  • Het bedrag dat je maandelijks terug moet betalen aan jouw kredietverstrekker
  • De rente van de lening
  • Verder staan ook de voorwaarden van het gebruik en de terugbetaling van het geleende bedrag in deze overeenkomst. 
  • Alles wordt ondertekent door jou en de kredietverstrekker, voorzien van een datum en de plaats van ondertekening.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Pas als je jouw lening helemaal hebt terugbetaald, zit je niet meer aan de kredietovereenkomst vast. Betaal je niet alles af voor de einddatum dan blijft de overeenkomst gelden tot dit wel het geval is.

Wil je de kredietovereenkomst annuleren dan heb je volgens de wet veertien dagen bedenktijd na het ondertekenen ervan. Dit betekent dus dat je de kredietovereenkomst kunt annuleren, mits het binnen die veertien dagen is, ook als je deze al hebt ondertekend. Annuleren kan door middel van het sturen van een aangetekende brief naar de kredietverstrekker. Deze mag geen annuleringskosten rekenen als je binnen veertien dagen annuleert. Uiteraard dien je het geld dat je eventueel al hebt ontvangen terug te betalen, zo ook de rente over de periode dat het geleende bedrag op jouw rekening heeft gestaan.

Kopie van een geldig paspoort of ID-kaart

Je dient een kopie aan te leveren van een geldig paspoort of een ID-kaart. Voor personen vanaf 18 jaar is de geldigheidsduur van beide documenten 10 jaar. Een rijbewijs is helaas geen geldig identiteitsbewijs en deze wordt dus niet geaccepteerd als je een lening wilt aanvragen.

Een bankafschrift

Voor het aanvragen van een lening bij een kredietverstrekker is het noodzakelijk om een bankafschrift te laten zien van een volledige maand met daarop alle bij- en afschrijvingen. Op deze manier kan er worden beoordeeld of de door jou aangevraagde lening past bij jouw financiële situatie. Ook wordt er een check uitgevoerd bij Bureau Krediet Registratie. Omdat men deze stappen zet kun jij op een verantwoorde manier lenen.