Spring naar de content
bron: pexels

Waarom je moet kiezen voor tweedehands meubels

Tweedehands producten zijn populair en worden nog altijd populairder. Dan hebben we het niet alleen over tweedehands meubels, maar ook andere dingen zoals kleding, boeken of elektronica worden steeds meer tweedehands gekocht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Je ziet niet voor niets steeds meer vintage-, kringloop- en tweedehandswinkels. Steeds meer mensen zijn zich bewust van het feit dat veel spullen kopen niet goed is voor de aarde en geen duurzame keuze is. Door spullen een tweede leven te geven is er weer een product minder dat nieuw gemaakt moet worden. 

Je hebt meer kans op unieke stukken

De woonwereld is erg onderhevig aan trends. Elk jaar weer worden de nieuwste collecties bekend gemaakt en ligt er over het algemeen veelal hetzelfde in de winkels. Zodoende zien veel interieurs er hetzelfde uit of lijken ze in ieder geval op elkaar. In de kringloopwinkels of op Marktplaats is veel aanbod. Veel stukken uit goedkopere grotere woonwinkels, die voor nog minder geld worden aangeboden. Maar niet alleen goedkopere meubels krijgen een tweede leven. Je kunt ook eens kijken op een marktplaats voor design meubels. Hierop vind je unieke stukken die je niet snel ergens anders tegen komt. Dus wil je je woonkamer of slaapkamer een nieuwe look geven, maar wil je niet dat het er als elke andere woon- of slaapkamer uit komt te zien? Ga dan voor tweedehands meubels.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Het kost je minder dan nieuwe meubelen

Tweedehands producten zijn goedkoper dan gloednieuwe spullen. Dit betekent overigens niet dat tweedehands meubels altijd goedkoop zijn. Maar over het algemeen kunnen we wel stellen dat wanneer je iets tweedehands koopt dat je minder betaalt dan wanneer je hetzelfde product nieuw koopt in de winkel. Als je meubels wilt van goede kwaliteit dan kan tweedehands kopen juist een hele goede optie zijn. Op die manier kun je een meubelstuk dat goed in elkaar zit en lang mee gaat wel betalen, terwijl je het anders misschien had moeten laten liggen vanwege de prijs. 

Het is beter voor de aarde

Verduurzamen is eigenlijk al geen optie meer, maar een must. Voor elk meubelstuk dat je tweedehands koopt hoeft er geen nieuwe bank, stoel of tafel gemaakt te worden. Je verlengt de levensduur van het product doordat het nog een tweede of derde ronde meegaat. En dat is goed voor onze aarde. Uiteindelijk moeten we er naartoe dat we met z’n allen een stuk minder spullen kopen oftewel: consuminderen. 

Aan te passen aan jouw smaak

Wanneer je door een kringloopwinkel loopt dan lijkt het soms alsof er alleen maar troep te vinden is. Het is niet altijd makkelijk om ergens doorheen te kijken. Een vervallen oude stof op een fauteuil, en vergeelde lamp of versleten houten stoel. Hoewel je wellicht geneigd bent om te denken dat je daar niks mee kunt, kan dit ook de kans zijn op een uniek en gepersonaliseerd nieuw item in je woonkamer. Veel meubels zijn nog prima op te lappen met een likje verf, nieuwe bekleding of wat nieuwe stevige schroeven. Je moet er alleen wel even doorheen kunnen kijken. Maar zodra je het stuk eenmaal hebt aangepakt is het zo goed als nieuw en ook nog eens helemaal naar jouw smaak. Bovendien zorgt het ook weer voor een middagje ouderwets knutselplezier en dat is ook mooi meegenomen.   

Tips om te consuminderen

Tweedehands spullen kopen is al een goede stap in de richting naar een duurzamer leven. Toch is het ook goed om een tijdje helemaal geen nieuwe spullen te kopen of simpelweg iets te lenen. Zeker wanneer je regelmatig de pinpas uit de portemonnee trekt, kan het lastig zijn om bepaalde aankopen te laten liggen. Ga dan zeker eens de uitdaging aan om bijvoorbeeld een maand lang niets nieuws te kopen. Uiteindelijk merk je dat je veel spullen helemaal niet nodig hebt en dat je die maand lang niks hebt gemist. Doe maar eens een rondje door je huis en schrijf eens op welke spullen je daadwerkelijk gebruikt. Grote kans dat je kasten vol spullen hebt die je al maanden of jaren niet hebt aangeraakt. Een populaire bezigheid onder voornamelijk jongeren is het organiseren van een kledingruil. De meeste mensen hebben een kledingkast vol kleding, waarvan ze waarschijnlijk maar zo’n 90 % daadwerkelijk dragen. De rest kun je dus prima weggeven of ruilen met je vrienden of familie. Zo hoeven jullie allebei niks nieuws te kopen, maar heb je toch een gedeeltelijk nieuwe garderobe. Andere spullen, zoals boeken, spelletjes, of boormachines kun je ook prima ruilen of delen.